Cât costă războiul lui Putin: Cu fiecare rachetă trasă zboară două milioane de dolari

Cât costă războiul lui Putin: Cu fiecare rachetă trasă zboară două milioane de dolari

Prețul uriaș al „operațiunii militare speciale” a depășit așteptările Moscovei. Rusia și-a epuizat bugetul de război în toamnă și a alocat fonduri suplimentare, arată analiștii.

Vladimir Putin este decis să continue războiul din Ucraina cu orice preț, chiar dacă acesta a atins un nivel imens.

În aceste condiții, costurile militare ale Rusiei vor continua să crească, apreciază Boris Grozovski, un expert economic rus de la grupul de analiză Wilson Center. Potrivit estimărilor sale, cheltuielile pentru război ale Moscovei au depășit 9 trilioane de ruble (120 de miliarde de dolari) până în prezent, relatează Newsweek.

Grozovski a spus că bugetul de cheltuieli al guvernului rus pentru 2022 a fost de aproximativ 23,7 trilioane de ruble (346 de miliarde de dolari), din care:

  • 3,5 trilioane de ruble (46,1 miliarde de dolari) pentru armată.
  • 2,8 trilioane de ruble (36,9 miliarde de dolari) pentru forțele de ordine și serviciile de securitate (FSB și altele).
ADVERTISING

O parte din fondurile poliției și ale FSB au fost mutate la bugetul pentru război, însă datele exacte nu sunt cunoscute.

Rezistența acerbă a Ucrainei a subțiat fondurile alocate. Rusia și-a depășit bugetul militar la 22 septembrie și a alocat fonduri suplimentare pentru efortul de război, spune Grozovski. El estimează că aproximativ 50% din fondurile de la rectificarea bugetară sunt destinate războiului și activității siloviki, termen folosit pentru liderii puternici din armată și din agențiile ruse.

Luând în calcul și costurile indirecte ale războiului, care includ tratamentele medicale pentru militarii care au luptat în Ucraina și fondurile de salarii ale cadrelor didactice din regiunile ocupate, costul total al invaziei din Ucraina a depășit deja 15 trilioane de ruble (aproape 200 de miliarde de dolari), arată expertul citat.

Sean Spoonts, redactorul-șef al Special Operations Forces Report (SOFREP), consideră, însă, că estimările lui Grozovski ar putea fi prea mici. În a treia lună a invaziei, Spoonts a calculat că efortul militar al Rusiei costă în jur de 900 de milioane de dolari pe zi. Depinde de ce date sunt luate în considerare, a precizat el.

ADVERTISING

"Din socotelile noastre, Rusia cheltuie un milion de dolari pentru producerea fiecărei rachete și când o trage a cheltuit deja două milioane: un milion ca să o producă și încă unul ca s-o înlocuiască", a spus Spoonts.

"Cred că mulți iau în calcul doar costul inițial. Dacă ai o mașină de 50.000 de dolari care ia foc, ai rămas fără 50.000 de dolari plus orice cheltuiești ca s-o înlocuiești, fiindcă ai nevoie de o mașină", a explicat el.

Se estimează că Rusia a pierdut 1.772 de tancuri în Ucraina, adică peste jumătate din totalul de astfel de vehicule pe care îl deține, potrivit Oryx, un site care monitorizează pierderile de război ale acestei țări.

Iar ministrul ucrainean al Apărării a spus la începutul lunii februarie că Rusia a pierdut aproape 130.000 de oameni de la începutul conflictului, peste 6.300 de vehicule blindate și aproape 300 de avioane.

ADVERTISING

Costul de acum al războiului comparat cu cel din mai 2022 calculat de Spoonts ar putea fi mai mic, fiindcă Moscova pare să fi avut sincope financiare care s-au reflectat în livrările de armament. În lipsă de fonduri și de stocuri, Rusia a trimis în Ucraina armament vechi.

"S-a văzut asta și în incapacitatea lor de a le acoperi militarilor și cele mai elementare nevoi. Noii recruți pe care i-au înrolat aveau puști din Al Doilea Război Mondial și folosesc bucăți de pânză în loc de șosete. Evident, o pușcă Mosin-Nagant din Al Doilea Război Mondial și o fâșie din pânză costă mult mai puțin decât o pușcă modernă și șosete de lână", a spus redactorul-șef al SOFREP.

Acesta a adăugat că Rusia nu a reușit nici să-și extindă baza de producție de armament pentru a mări producția, lucru posibil dacă ar fi existat bani disponibili pentru utilaje și materiale. "Cred că Rusia e aproape eliminată", a spus el.

Cu toate acestea, Vladimir Putin nu dă niciun semn că va ceda. În discursul pe care l-a adresat în această săptămână poporului rus, liderul de la Kremlin a spus că "economia și sistemul de conducere ale Rusiei s-au dovedit mai puternice decât credea Occidentul".

Nici Ucraina, nici Rusia nu sunt dispuse să se îndrepte spre negocieri decât dacă nu mai au încotro, apreciază Jordan Cohen, analist la Institutul Cato. "Pentru Rusia, cred că au destule trupe și arme pentru a continua să lupte, dar dacă la un moment dat economia rusă slăbește suficient de mult ca să nu mai poată asigura necesarul trupelor, asta ar putea duce la o încercare de a ajunge la un acord negociat", a spus el.

În lipsa unui învingător clar, este posibil ca războiul să continue și anul viitor, cel puțin. Grozovski crede că guvernul rus plănuiește cheltuieli de patru trilioane de ruble (în jur de 50 de miliarde de dolari) pentru efortul de război în 2023.

"Putem estima că bugetul federal de cheltuieli ar putea fi în 2023 la fel de mare ca în 2022. Acum guvernul rus înțelege că aceste sume nu sunt suficiente și caută alte surse de bani. În plus, Guvernul încearcă să redirecționeze unele fonduri de la bugetele regionale către cheltuielile de război și crește încasările de la oamenii de afaceri și de la gospodării", a spus Grozovski.

Deficitul bugetar de trei trilioane de ruble al Rusiei (aproximativ 45 de miliarde de dolari) ar urma să ajungă la circa 2% din PIB, estimează analistul. Însă aceasta nu este o problemă pentru Putin, care se bazează și pe sprijinul Chinei, fiindcă băncile de stat vor continua să cumpere obligațiuni emise de guvern. Schema va crește ușor inflația, dar va permite finanțarea războiului.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇