Armand Goșu: Sfârșitul lui Putin va veni în cel mult un an și jumătate. Rusia trebuie înfrântă

Armand Goșu: Sfârșitul lui Putin va veni în cel mult un an și jumătate. Rusia trebuie înfrântă
Foto: arhiva personala Armand Goșu

Sfârșitul lui Vladimir Putin ar putea veni într-un an, un an și jumătate cel mult, iar scoaterea din scenă a acestuia va fi o combinație între serviciile secrete și mișcări de protest, crede istoricul Armand Goşu. El mai spune că Rusia trebuie înfrântă în războiul din Ucraina şi crede că nu se va retrage decât dacă e înfruntată militar. Declarațiile au fost făcute, duminică, în emisiunea Insider Politic, de la Prima Tv.

Armand Goşu a fost întrebat cum crede că va sfârşi Putin, dacă va fi dat jos de popor, de serviciile de informaţii sau va părăsi funcţia prin moarte naturală.

“Scoateţi ”moarte naturală” şi presupun că va fi o combinaţie între servicii şi nişte mişcări de protest”, a spus istoricul.

ADVERTISING

Întrebat când se va întâmpla asta, Armand Goşu a răspuns: “În următoarele luni. Într-un un an, un an şi jumătate maxim. Depinde foarte mult de cât de repede Occidentul livrează armele de care au nevoie ucrainenii ca ucrainenii să îl învingă pe Putin.

Cu o victorie majoră, vizibilă pentru omul de rând din Rusia, a Ucrainei. Pentru că Putin în momentul ăla… contractul dintre populaţie şi Putin, dintre ruşi şi Putin e rupt. Contractul a funcţionat câtă vreme Putin e victorios şi reface imperiul şi grandoarea, se răzbună pe Occident”.

Istoricul a mai fost întrebat dacă nu crede că este posibil ca războiul din Ucraina să se întindă pe o perioadă mai lungă de timp.

ADVERTISING

“E posibil. Depinde foarte mult dacă Occidentul strânge rândurile în jurul Ucrainei şi livrează tancuri, livrează avioane de luptă, livrează tanchete, livrează maşini blindate Ucrainei ca Ucraina să poată pe teren, cu infanteria, să recâştige teritoriile ocupate de ruşi”, a mai spus Armand Goşu.

El crede că Rusia trebuie înfrântă în războiul din Ucraina, că nu se va retrage decât dacă e înfruntată militar, iar ucrainenii nu pot recuceri teritoriile ocupate de ruşi decât cu infanteria, care trebuie susţinută de maşini blindate. De asemenea, Armand Goșu a mai precizat că, dacă Ucraina ar încheia războiul făcând concesii teritoriale, renunţând la Crimeea, la Donbas, Rusia va fi tentată, şi nu doar Rusia, şi alte state, care sunt revizioniste, vor fi tentate să acţioneze.

ADVERTISING

Întrebat care sunt şansele ca Ucraina să termine acest război cu graniţele de dinainte de 2014, deci şi cu regiunea Donbas şi cu Crimeea, Armand Goșu a spus că “ar fi şanse, dacă Ucraina ar primi, pe lângă HIMARS-urile pe care le-a primit şi care nu sunt multe, sunt 16 şi ce armament mai a primit acum în ultimul lot de 3 miliarde de la Statele Unite, dacă ar primi tancuri, dacă ar primi maşini blindate, dacă ar primi avioane. Nu poţi să intri să recucereşti teritorii decât cu infanterie, care infanterie trebuie susţinută de maşini blindate”, a explicat istoricul.

El consideră că ţările occidentale au interes să înarmeze Ucraina, „pentru că altfel s-ar crea un precedent foarte grav. Dacă Ucraina ar încheia războiul făcând concesii teritoriale, renunţând la Crimeea, la Donbas, Rusia va fi tentată, şi nu doar Rusia, şi alte state, care sunt revizioniste, vor fi tentate să acţioneze.

Şi atunci se va ajunge la o cursă a înarmărilor, asta înseamnă că nu doar generaţia copiilor noştri, dar chiar generaţia noastră mai apucă câteva războaie şi tocmai pentru ca copiii şi nepoţii noştri să nu treacă prin astfel de experienţe, să ajungă pe front, Rusia trebuie înfrântă. Rusia trebuie să se retragă şi Rusia altfel nu se retrage decât dacă e înfruntată militar”.

De asemenea, Armand Goşu crede că sancţiunile financiare impuse Rusiei dau roade.

“Sancţiunile dau roade foarte mari şi aici nu e vorba doar de sancţiunile financiare, mă refer la tot pachetul de sancţiuni.

Unele sunt foarte importante împotriva elitei. Le-a îngrădit libertatea de mişcare, dar nu suficient, pentru că vedem că nevasta lui Peskov dă spectacole în Grecia şi sparge farfurii în restaurante, Peskov fiind purtătorul de cuvânt al lui Putin la Kremlin.

Cât mă gândesc la faptul că Rusia nu mai are acces la tehnologie occidentală. Ori fabricile de armament rusesc… sigur că mai au în stoc nişte componente electronice aduse din Franţa, din Cehia, din Canada de acum câţiva ani şi mai pot să mai facă nişte rachete, nişte avioane, dar alea se termină.

E foarte important ca Rusia să nu aibă acces la această tehnologie occidentală, deşi ştiu că spionajul rusesc este foarte activ şi foarte agresiv în această perioadă”, a mai spus Armand Goşu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇