Argentina: Un economist care a criticat China și a promis că va „arde” banca centrală, favorit să devină președinte (Video)

Argentina: Un economist care a criticat China și a promis că va „arde” banca centrală, favorit să devină președinte (Video)

Un economist cu viziuni radicale, care a criticat China și a spus că va „arde” banca centrală, este favoritul alegerilor prezidențiale de duminică din Argentina. Totuși, specialiștii cred că va fi nevoie de al doilea tur pentru desemnarea viitorului președinte al țării sud-americane.

Pentru a fi declarat câștigător încă din primul tur al alegerilor prezidențiale din Argentina, un candidat are nevoie de 45% din voturi sau 40% cu un avans de 10 puncte față de locul doi. De aceea, specialiștii cred că viitorul președinte va fi desemnat în noiembrie, în turul doi al alegerilor. Primele rezultate vor fi anunțate duminică.

ADVERTISING

Sondajele au arătat că libertarianul Javier Milei este considerat favorit pentru a câștiga scrutinul de duminică.

El a devenit cunoscut în ultimul an și a avut o creștere spectaculoasă, devansându-i în toate sondajele pe contracandidații săi, actualul ministru al economiei Sergio Massa și conservatoarea Patricia Bullrich. Specialiștii estimează că în turul doi al alegerilor ar putea fi o confruntare între Milei și Massa.

Milei, în vârstă de 52 de ani, este un exponent al furiei alegătorilor argentinieni față de inflația care ar putea atinge 200% în acest an, potrivit Reuters. Argentina, care are a doua economie din America de Sud după Brazilia, se mai confruntă cu sărăcia și cu devalorizarea monedei, iar argentinienii dau vina pe politicieni pentru problemele economice.

ADVERTISING

Votul este urmărit în întreaga lume deoarece Argentina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, cel de-al patrulea producător de litiu metalic pentru baterii electrice și un jucător important pe piața petrolului și a gazelor de șist.

Țara este și cel mai mare debitor la Fondul Monetar Internațional (FMI), cu un program de împrumut de 44 de miliarde de dolari. De asemenea, Argentina are datorii internaționale uriașe.

Experții susțin că, dacă va fi ales, Milei va avea un impact uriaș asupra poziției țării în lume. În campania electorală, Javier Milei a criticat China, a spus că va „arde” banca centrală și a anunțat că vrea să privatizeze entitățile din sectorul public. El este împotriva avortului și anti-feminist.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇