ANI sesizează Parchetul în cazul Alin Nica. Șeful CJ Timiș se apără: Am dat bani pentru o biserică. A fost o eroare de copy paste

ANI sesizează Parchetul în cazul Alin Nica. Șeful CJ Timiș se apără: Am dat bani pentru o biserică. A fost o eroare de copy paste

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul General în cazul lui Alin Nica, preşedintele CJ Timiş, pe care îl acuză de conflict de interese, folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane şi fals în declaraţii.

Infracţiunile ar fi fost comise când era primar în Dudeştii Noi.

”În exercitarea funcţiei de primar al comunei Dudeştii Noi (mandatul 2016 – 2020), a participat la luarea unor decizii ce au adus un folos patrimonial în valoare de 132.000 de lei unei entităţi în cadrul cărui Consiliu deţinea calitatea de membru şi, totodată, a emis pentru aceasta o autorizaţie de construcţie”, a transmis, miercuri, ANI, într-un comunicat de presă.

Alin Nica ”a încheiat un contract civil în baza căruia a fost remunerat cu suma de 6.900 de lei, cu o societate comercială cu care Primăria Dudeştii Noi încheiase 15 contracte prin achiziţie directă”, adaugă sursa citată. 

”Totodată, în calitate de primar, a încheiat şi un contract de arendă cu o întreprindere individuală, cu care încheiase un contract de arendare, în calitate de persoană fizică”, a mai precizat ANI.

În plus, instituţia îl acuză pe Alin Nica şi de fals în declaraţii, întrucât ”în declaraţiile de interese depuse în anii 2021 şi 2022 a declarat deţinerea unei calităţi din care demisionase”.

”Totodată, persoana evaluată nu a menţionat în declaraţiile de avere depuse în anul 2020 venituri în cuantum de 4.636 de lei obţinute în anul 2019 de la o întreprindere individuală”, a mai transmis ANI.

Explicaţiile lui Alin Nica

Alin Nica (PNL) a reacţionat rapid şi spune că a fost chemat la ANI unde a dat explicaţii pe toate temele şi că nu vede care este conflictul de interese în aceste cazuri.

”Nu e nimic neobişnuit faţă de prin ceea ce am trecut cât am fost primar, sunt o grămadă de persoane care vor să sesizeze anumite aspecte care li se par nelegale şi în acest caz totul a pornit de la o sesizare a unui cetăţean care a crezut că ceea ce am făcut ca primar nu este legal.

ANI, aşa cum aţi văzut, şi-a declinat competenţa, fiindcă sunt sesizate aspecte ce ţin de natură penală şi a sesizat Parchetul de pe lângă ICCJ cu privire la anumite aspecte ce ar putea să nască suspiciuni de nelegalitate”, a declarat Alin Nica.

A dat bani pentru o biserică

Liberalul a precizat că a dat explicaţii la ANI despre toate cele sesizate şi că, în principal, este vorba despre unele hotărâri ale Consiliului Local Dudeştii Noi iniţiate pentru construirea unei biserici.

”Eu am fost chemat la ANI şi am dat explicaţii cu privire la toate lucrurile semnalate. În principal este vorba despre nişte HCL pe care le-am iniţiat cu privire la construirea  unei noi biserici în Dudeştii Noi şi eu fiind şi membru în Consiliul Parohial, ANI a considerat că ar putea fi suspiciuni de favorizare a unei persoane.

Să fim serioşi, totuşi, e vorba de o instituţie cu un puternic impact public, e vorba de Biserica Ortodoxă, iar eu că sunt ortodox m-aş afla într-un conflict de interese aprobând sau iniţiind un demers care generează beneficii pentru Biserica Ortodoxă Română, în speţă construirea unei biserici.

Am crezut că am clarificat aceste aspecte, nu e niciun aspect de natură penală în a da bani de la primărie către o biserică, este legea privind cultele în care este permis ca autorităţile locale să sprijine construirea de lăcăşe de cult. Faptul că eu am fost membru în consiliul parohial până pe la mijlocul lui 2020 nu impietează sub niciun fel capacităţii mele de a fi obiectiv, pentru că eu am sprijinit, în calitatea de primar, toate bisericile de pe rază administrativ-teritorială a comunei Dudeştii Noi, indiferent de confesiune”, a subliniat Nica.

A fost plătit pentru nişte cursuri

Acesta s-a referit şi la un contract de prestări servicii.

”Un alt aspect semnalat a fost acela al existenţei unui contract de prestări servicii, în calitatea mea de lector, cu o firmă cu care anterior primăria a avut mai multe contracte de prestări de servicii pentru cursuri de formare profesională pentru angajaţii primăriei sau de participare a reprezentanţilor comunei la lucrările Adunării Generale a Asociaţiei Comunelor din România, firma aceasta organizând aceste servicii, iar reprezentanţii comunelor care participau la aceste adunări trebuiau să achiziţioneze aceste servicii.

Cu această firmă, eu fiind în comisia care a elaborat codul administrativ, am fost solicitat să ţin două sau trei cursuri, eu să fiu lector, să explic care sunt noile modificări. Evident că am fost remunerat pentru cursuri, cred că a fost vorba de vreo 6.000 de lei.

Dar, încă o dată, conform legii 161 din 2003 privind integritatea în funcţiile publice, activităţile cu caracter didactic şi formare profesională sunt permise. Aceste lucruri au fost preluate şi în codul administrativ adoptat în 2019. De aceea, nu văd care ar fi conflictul de interese sau vreo faptă de natură penală.

Mai mult decât atât, eu mi-am delegat calitatea de ordonator principal de credite către administratorul public încă din 2013 şi nu am semnat nici măcar un contract cu această firmă sau vreun act legat de această firmă, nici înainte şi legea spune clar că nu ai voie după ce ai tu un angajament sau un contract faţă de o terţă persoană să închei la primarie un astfel de contract, iar la noi lucrurile au fost exact invers”, a spus liderul CJ Timiş.

O altă speţă viza un contract de arendă pe care l-a semnat Alin Nica.

”O ultima speţă era cu un contract de arendă pe care eu l-am semnat în urma desfăşurării unei proceduri de licitaţie la primărie şi cu persoana respectivă am avut înainte un contract de arendă pe care îl reziliasem cu câteva săptămâni înainte de licitaţia propriu-zisă, fiindcă terenul era în aria persoanei respective, o arie mai largă pe care o lucra. Nici aici nu e vreun conflict de interese”, a adăugat Nica.

O eroare de copy/paste

Preşedintele CJ Timiş s-a referit şi la falsul în declaraţii şi a dat vina pe o eroare de copy/paste.

”Un alt aspect menţionat acolo e un fals în declaraţii, faptul că am menţinut această calitate de membru în Consiliul Parohial al Bisericii Ortodoxe din Dudeştii Noi încă doi ani după ce mi-am dat demisia din el. Or, aici a fost o simplă eroare de copy/paste. În fiecare an copiez din declaraţia de interese a anului precedent”, a susţinut Alin Nica.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇