Angajații din sistemul sanitar anunță proteste în Capitală şi în mai multe oraşe

Angajații din sistemul sanitar anunță proteste în Capitală şi în mai multe oraşe
Susține democrația
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Federaţia Solidaritatea Sanitară va organiza proteste de amploare şi a stabilit calendarul primelor acţiuni de acest tip.

Astfel, în perioada 7-9 ianuarie 2021, toate sindicatele membre vor înmâna, în teritoriu, memoriile de susţinere a revendicărilor Federaţiei Solidaritatea Sanitară parlamentarilor, iar în 14 ianuarie vor fi organizate proteste (miting/pichetare) la nivel local, în fiecare judeţ, în faţa prefecturilor şi un protest în Piaţa Victoriei.

Consiliul de Coordonare se întrunește miercuri și va stabili acţiunile pe termen lung, luând în considerare toate formele de protest posibile.

ADVERTISING

Ce revendicări au angajaţii din Sănătate

Revendicările sindicaliştilor vizează adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru protecţia sănătăţii şi securităţii salariaţilor din sănătate (echipamente, circuite, resurse materiale şi umane etc.), astfel încât să determine o reducere semnificativă a numărului de salariaţi nou infectaţi SARS-CoV-2 şi, mai ales, decedaţi din cauza COVID-19. 

Măsurile trebuie să includă:

  • elaborarea unei campanii adecvate de informare a salariaţilor din sănătate în privinţa vaccinării,
  • stabilirea standardelor privind durata de utilizare a echipamentelor individuale de protecţie şi asigurarea acestora în cantitatea necesară şi la calitatea corespunzătoare,
  • elaborarea unui normativ de personal adecvat tratamentului pacienţilor COVID-19,
  • reducerea timpului de lucru continuu în echipament individual de protecţie la 3 ore,
  • includerea COVID-19 ca boală profesională pentru lucrătorii din sănătate,
  • respectarea dreptului legal la pensia de urmaş pentru copiii colegilor decedaţi la datorie.
ADVERTISING

Sindicaliştii din sănătate mai cer creşterea salariilor de bază pentru toate categoriile de lucrători, începând cu 1 ianuarie 2021, la nivelul prevăzut de Legea salarizării pentru anul 2022. 

Ei mai cer:

  • anularea reducerii salariilor de bază prevăzută de OUG nr. 226/2020,
  • raportarea tuturor sporurilor lucrătorilor din sănătate la salariile de bază actuale şi acordarea tuturor sporurilor pentru condiţii de muncă la nivel maxim,
  • acordarea stimulentului de risc pe întreaga durată a pandemiei pentru toţi salariaţii din sănătate,
  • acordarea tuturor drepturilor salariale prevăzute de lege, respectiv sporul de până în 30%, sporul pentru combaterea epidemiei şi plata orelor suplimentare, pentru toţi lucrătorii care încă nu au beneficiat de ele,
  • plata gărzilor cu tariful orar aferent normei de bază,
  • reaşezarea asistentelor medicale în grila de salarizare în sensul creşterii locului pe care-l ocupă în ierarhia salarială, corespunzător locului pe care-l au în echipa medicală, respectiv contribuţiei la tratamentul şi îngrijirea pacienţilor,
  • posibilitatea lucrătorilor din sănătate de a beneficia de reducerea stagiului de cotizare (vârstei de ieşire la pensie) proporţional cu activitatea desfăşurată peste norma de bază.
ADVERTISING

Federaţia Solidaritatea Sanitară este organizaţie reprezentativă la nivelul sectorului Sănătate, având ca membri peste 25.000 de salariaţi din acest sector.

Acţiunile federaţiei sunt desfăşurate pentru apărarea şi promovarea drepturilor lucrătorilor din sectorul sanitar, se menţionează în comunicat.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:

 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇