Americanii se tem că Iron Dome ar fi copleșit de rachetele Hezbollah

Americanii se tem că Iron Dome ar fi copleșit de rachetele Hezbollah

Oficiali americani au îngrijorări serioase cu privire la faptul că, în eventualitatea unui război total între Israel şi Hezbollah, gruparea militantă sprijinită de Iran ar putea copleşi sistemele de apărare antiaeriană ale Israelului în nord, inclusiv mult-lăudatul sistem Iron Dome.

Trei oficiali au declarat pentru CNN că temerile le-au fost comunicate şi de către Israel.

Sistemul Iron Dome ar putea fi vulnerabil la arsenalul vast de rachete şi drone al Hezbollah.

Temerile americanilor cresc, în timp ce Israelul indică tot mai mult oficialilor SUA că se pregăteşte pentru o incursiune terestră şi aeriană în Liban.

ADVERTISING

Israelienii plănuiesc să îşi mute resursele din sudul Gaza în nordul Israelului pentru a se pregăti pentru o posibilă ofensivă împotriva grupării Hezbollah.

”Estimăm că unele - cel puţin - dintre bateriile” Iron Dome ”vor fi copleşite”, a afirmat un oficial din administraţia americană.

Un oficial israelian spune că asta ar fi posibil dacă Hezbollah ar desfăşura un atac pe scară largă, folosind în principal arme cu ghidaj de precizie, care ar putea pune probleme sistemului de apărare. Hezbollah adună muniţii cu ghidaj de precizie şi rachete din Iran de câţiva ani, fapt în legătură cu care Israelul şi-a exprimat în mod repetat îngrijorarea.

ADVERTISING

Anterior, în cursul acestei luni, Hezbollah a publicat imagini video care ar arăta o dronă lovind şi avariind o baterie Iron Dome, la o bază militară din nordul Israelului. Presa din Israel a relatat că pare a fi prima dovadă a unui incident în care s-a reuşit lovirea sistemului.

Forţele de Apărare Israeliene (IDF) susţin că nu e nicio avarie la sistem.

Totuşi, oficiali israelieni le-au spus americanilor că sistemul Iron Dome ar putea fi vulnerabil, în special în nordul Israelului, şi că au fost surprinşi de rafinamentul atacurilor Hezbollah.

ADVERTISING

Un oficial SUA a recunoscut pentru CNN că, în eventualitatea unui război total, cel mai mult Israelul ar avea nevoie de sisteme adiţionale de apărare antiaeriană şi înlocuiri pentru Iron Dome, pe care SUA le-ar asigura.

IDF a refuzat să comenteze acest subiect.

Sistemul Iron Dome este fundamental pentru apărarea Israelului şi guvernul SUA a cheltuit peste 2,9 miliarde de dolari pentru acest program, potrivit Serviciului de Cercetare al Congresului.

IDF afirmă că sistemul a avut o rată de succes de 95,6% în cazul unei salve de rachete trase de Jihadul Islamic anul trecut.

”O perioadă foarte periculoasă”

Discuţiile vin în timp ce situaţia de la graniţa de nord a Israelului a ajuns la un periculos punct de cotitură.

”Faptul că am reuşit să rezistăm atât de mult este un miracol”, a declarat un oficial SUA, referindu-se la eforturile SUA de a împiedica atacurile Israel-Hezbollah să se transforme într-un război deschis.

”Intrăm într-o perioadă foarte periculoasă”, a afirmat un alt oficial al administraţiei Biden. ”Orice s-ar putea petrece fără prea multe avertizări”, a adăugat el.

Implicaţiile unui război mai amplu între Israel şi Hezbollah ar putea fi devastatoare. Hezbollah are un arsenal de rachete, proiectile şi drone exponenţial mai mare, mai rafinat şi mai distructiv decât Hamas. Cele mai multe sunt rachete cu rază scurtă de acţiune, dar unele pot ajunge în Israel cu precizie.

IDF a estimat că Hezbollah are aproximativ 150.000 de rachete şi proiectile, inclusiv mii de muniţii de precizie.

Posibilitatea izbucnirii unui război a continuat să crească, în timp ce perspectivele unui acord de încetare a focului între Israel şi Hamas s-au estompat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇