Americanii cred că rușii intră în Ucraina până la mijlocul lui februarie, dar totul ține de Putin

Americanii cred că rușii intră în Ucraina până la mijlocul lui februarie, dar totul ține de Putin

Statele Unite se aşteaptă în continuare ca Rusia să facă „uz de forţa militară” împotriva Ucrainei, într-un fel sau altul, „poate până la jumătatea lui februarie”, estimează miercuri adjuncta secretarului de Stat american, Wendy Sherman (foto).

„Totul arată” că preşedintele rus Vladimir Putin „va face uz de forţa militară la un moment dat, poate de acum şi până la mijlocul lui februarie”, a declarat ea, citată de AFP.

Însă Wendy Sherman dă asigurări că nu ştie dacă Putin a luat „decizia definitivă” de a trece la ofensivă împotriva Ucrainei.

„Eu nu ştiu ce se întâmplă în capul preşedintelui (rus Vladimir) Putin. Există doar o persoană care ştie şi aceasta este preşedintele Putin însuşi”, a declarat ea într-o intervenţie virtuală la Yalta European Strategy, un forum de reflecţie pe tema „viitorului european al Ucrainei”.

„Cred că inclusiv oamenii din jurul lui nu ştiu ce va face până la urmă”, apreciază Wendy Sherman.

Numărul doi al diplomaţiei americane a declarat, de asemenea, că Jocurile Olimpice (JO) de Iarnă de la Beijing, care încep la începutul lui februarie cu o ceremonie de deschidere la care urmează să participe preşedintele rus Vladimir Putin, ar putea avea „un impact asupra calendarului şi reflecţiei” acestuia.

„Noi ştim, toţi, că Jocurile Olimpice încep la 4 februarie cu ceremonia de deschidere, iar preşedintele Putin se va afla acolo. Eu cred că probabil preşedintele Xi Jinping nu ar fi entuziasmat dacă Putin alege acel moment să invadeze Ucraina”, a declarat Wendy Sherman.