Americanii aduc în România un radar de ultimă generaţie, pentru graniţa cu Ucraina

Americanii aduc în România un radar de ultimă generaţie, pentru graniţa cu Ucraina

Puşcaşii marini americani vor amplasa un radar TPS-80 în România, lângă graniţa cu Ucraina, anunţă Ambasada României în Statele Unite.

Radarul va asigura „detectarea, urmărirea şi identificarea ţintelor aeriene” şi va acoperi estul Ucrainei şi bazinul central şi vestic al Mării Negre, „îmbunătăţind apărarea integrată prin creşterea razei de detectare a ţintelor aeriene care evoluează la altitudini joase, medii şi înalte”, precizează Ambasada României în SUA, într-o postare pe Facebook.

TPS-80 este un radar de ultimă generație pentru supravegherea şi apărarea aeriană.

ADVERTISING

De asemenea, armata spaniolă va aduce în România un radar TPS-43, care va fi integrat în sistemul integrat de apărare antiaeriană şi antirachetă al NATO, informează sursa citată.

În iunie, la summit-ul NATO de la Madrid, SUA au anunţat că îşi vor consolida poziţionarea militară în Europa, pentru ca NATO să poată răspunde la ameninţări provenind „din toate direcţiile şi în toate domeniile: terestru, aerian, maritim”.

Cu această ocazie, preşedintele Joe Biden a anunţat o prezenţă consolidată - militari şi capacităţi americane - în Spania, Polonia, România, ţările baltice, Regatul Unit, Germania şi Italia.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Amintim că în vară sute de militari americani din celebra Divizie 101 Aeropurtată, unitate care a luat parte la toate marile războaie duse de SUA în ultimii 80 de ani, au ajuns la baza Mihail Kogălniceanu din Constanţa.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇