Aliați ai lui Navalnîi acuză că autoritățile ruse au trecut la represalii față de rudele lor

Unul dintre colaboratorii apropiaţi ai opozantului rus Aleksei Navalnîi – încarcerat în prezent într-o colonie de muncă – a acuzat, luni, autorităţile ruse că i-au arestat tatăl în weekend într-o tentativă de a pune presiune asupra sa, după ce a anunţat organizarea unei noi manifestaţii antiguvernamentale.

Ivan Jdanov, şeful Fondului de luptă împotriva corupţiei (FBK) întemeiat de Navalnîi, a declarat că tatăl său, pensionar, a fost arestat sâmbătă la Rostov-pe-Don (sudul Rusiei) pentru un presupus abuz în serviciu, după ce poliţia i-a percheziţionat vineri domiciliul şi l-a interogat până târziu noaptea, relatează Reuters şi Meduza.io.

Navalnîi a cerut ajutorul unei comisii publice pentru a obţine injecţii cu analgezice. Acuză dureri grave la picior

Jdanov senior, în vârstă de 66 de ani, a lucrat ca funcţionar într-o localitate din regiunea Neneţ (nordul Rusiei) şi s-a pensionat vara trecută, a indicat fiul acestuia pe Facebook.

"Dosarul deschis împotriva sa se referă la faptul că el a recomandat alocarea unei locuinţe sociale unei femei a cărei familie primise deja o subvenţie pentru locuinţă.

Dar alocarea locuinţei a fost anulată ulterior din cauza unei subvenţii anterioare pe care familia acesteia o primise deja", a explicat Jdanov jr.

"Urmărirea penală împotriva tatălui meu, care suferă de 'multe boli', reprezintă un 'nivel nou de josnicie şi de ticăloşie la care a coborât administraţia prezidenţială", a spus el, adăugând că "acesta este cel mai rău lucru care mi se putea întâmpla", potrivit publicaţiei independente Meduza.io.

"Nu am nicio îndoială că acest dosar are legătură cu mine şi cu ceea ce fac eu", a spus el, indicând că nu ştie unde este încarcerat în prezent tatăl său.

Numeroşi colaboratori ai lui Navalnîi, între care purtătoarea sa de cuvânt, Kira Iarmîş, şi fratele său se află în arest la domiciliu şi se confruntă cu dosare penale.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro: