Alertă în centrul Varșoviei, înainte de alegeri: Un bărbat amenință că se va arunca în aer UPDATE

Alertă în centrul Varșoviei, înainte de alegeri: Un bărbat amenință că se va arunca în aer <span style="color:#990000;">UPDATE</span>

Un bărbat s-a urcat, sâmbătă, pe monumentul Smolensk din Varșovia, capitala Poloniei, și a amenințat că se va arunca în aer.

Personalul și oaspeții hotelului din apropiere au anunțat autoritățile locale, care s-au deplasat la fața locului, potrivit metro.co.uk. Bărbatul are un rucsac și ține un obiect neidentificat în mână.

UPDATE - Negociatorii poliţiei poloneze au convins în cele din urmă bărbatul să coboare de pe monument, a declarat un purtător de cuvânt, punând capăt unui incident în urma căruia o parte a capitalei a fost izolată câteva ore.

ADVERTISING

Postul privat de televiziune Polsat News a relatat că în jurul orei locale 13.30 (14.30, ora României) bărbatul s-a predat poliţiei. Imaginile filmate îl arată pe acesta coborând de pe monument, scoţându-şi jacheta şi plecând cu mâinile ridicate în aer.

Zona a fost închisă

Zona adiacentă, Grădinile Saxone, a fost închisă, potrivit comisarului adjunct Małgorzata Wersocka, de la Poliția din Varșovia.

De asemenea, un purtător de cuvânt al poliției a avertizat oamenii să nu se apropie de zona sub nicio formă.

ADVERTISING

O fotografie a incidentului a fost postată inițial de corespondentul BBC pentru Europa de Est, Sarah Rainsford, care se află în apropierea hotelului Sofitel Victoria Warszawa. Ea raportează că poliția a interzis oaspeților hotelului să părăsească clădirea și le-a spus că “acest bărbat ar putea fi potențial foarte periculos”. Ulterior, mai multe imagini au fost publicate de la fața locului pe rețeaua de socializare X.

Monumentul Smolensk comemorează victimele unui dezastru aerian din 2010, în urma căruia au murit 96 de persoane, inclusiv președintele Lech Kaczynski și soția sa, Maria.

ALEGERI ÎN POLONIA

Incidentul are loc în contextul în care, duminică, 15 octombrie, au loc alegeri în Polonia. Acestea ar putea oferi partidului naţionalist de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) un al treilea mandat fără precedent sau ar putea oferi Opoziţiei de lungă durată şansa de a inversa ceea ce criticii descriu ca fiind opt ani de regres democratic.

ADVERTISING

O altă posibilitate este ca alegerile să se încheie cu un rezultat incert, niciunul dintre partide nereuşind să formeze o coaliţie. Orice s-ar întâmpla, politica poloneză va rămâne profund polarizată după un scrutin care – pe fondul războiului din Ucraina şi al unei dispute acerbe cu UE – prezintă un interes mai mare decât de obicei în străinătate.

Citește mai multe detalii AICI despre miza scrutinului din Polonia.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇