Alegeri regionale în Franţa: Absenteism record şi înfrângeri usturătoare pentru partidele lui Macron şi Le Pen

Alegeri regionale în Franţa: Absenteism record şi înfrângeri usturătoare pentru partidele lui Macron şi Le Pen

Alegerile regionale din Franţa au fost marcate de un absenteism record și au avut doi mari perdanţi – Adunarea Națională a lui Marine Le Pen și En Marche-ul lui Emmanuel Macron.

La al doilea tur a fost înregistrat un absenteism de 65,7%, potrivit estimărilor ISSOS, cu un punct mai mult decât cifra istorică înregistrată la sfârşitul primului tur. A fost înregistrată o scădere importantă faţă de al doilea tur al regionalelor din 2004 (34,3% absenteism), 2010 (48,8%) şi 2015 (41,6%).

Partidul preşedintelui Macron fusese deja marginalizat la aceste alegeri după rezultatele slabe înregistrate în urma primului tur. Nici partidul lui Marine Le Pen nu a avut cifre promiţătoare, însă cel puţin ea spera să câştige o regiune, care ar fi fost prima pentru formaţiune şi un imbold pentru alegerile prezidenţiale de primăvara viitoare.

ADVERTISING

Câştigătorii sunt dreapta tradiţională - candidaţii şi-au menţinut regiunile pe care le controlau deja. Unul dintre ei, fostul ministru Xavier Bertrand, care conduce regiunea Hauts-de-France, este acum, în mod deschis, candidat la prezidenţialele de anul viitor.

Primele alegeri regionale pentru partidul lui Macron, un dezastru

Adunarea Naţională nu a reuşit să câştige prima sa regiune, Provence-Alpes-Côte d'Azur, unde candidatul partidului lui Marine Le Pen era văzut drept câştigător. A pierdut în faţa candidatului republican de centru-dreapta.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Dezamăgitor a fost şi rezultatul partidului lui Emmanuel Macron. La République En Marche (LREM) nu a obţinut controlul asupra niciunei regiuni. Acelaşi rezultat a fost înregistrat şi după primul tur.

A fost prima dată când partidului lui Macon a participat la alegerile regionale, deoarece nu exista în 2015, când au avut loc cele mai recente alegeri.

Primele rezultate în cel de-al doilea tur sugerează că formaţiunile politice tradiţionale de centru-dreapta şi de stânga au câştigat.

Le Pen acuză ”alianțe nefirești”

În Provence, candidatul Adunării Naţionale a pierdut în faţa republicanului Renaud Muselier. După ce au fost numărate majoritatea buletinelor, Muselier avea 10% în faţa lui Thierry Mariani.

ADVERTISING

Candidaţii de stânga s-au retras din cursă în regiune, pentru a ajuta republicanii să îl învingă pe Mariani.

Le Pen şi-a acuzat rivalii că au format „alianţe nefireşti” pentru a-i bloca ei şi partidului său calea spre putere.

„Au făcut tot posibilul pentru a ne ţine departe şi a ne împiedica să arătăm francezilor capacitatea de a conduce o administraţie regională”, a declarat ea susţinătorilor, potrivit BBC.

Regiunea Hauts-de-France din jurul Calais era, de asemenea, văzută drept zonă a Adunării Naţionale, însă a fost câştigată de conservatorul Xavier Bertrand.

„Extrema dreaptă a fost oprită şi am împins-o înapoi semnificativ”, a declarat el, după închiderea urnelor.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇