Al șaselea ucrainean rătăcit în Munții Maramureșului a fost găsit mort

Al șaselea ucrainean rătăcit în Munții Maramureșului a fost găsit mort

Ultimul dintre cei șase ucraineni rătăciți în munții din Maramureș înainte de Crăciun a fost găsit, joi, decedat. Salvamontiștii și polițiștii de frontieră încearcă să recupereze trupul neînsuflețit al bărbatului. Șeful Salvamont Maramureș spune că misiunea a fost complicată de cei care au dat informații greșite.

Dan Benga, șeful Salvamont Maramureș, a spus la Digi24 că trupul bărbatului a fost găsit într-o altă zonă decât cea în care a fost căutat pe baza informațiilor primite.

"Ne-au încurcat foarte mult acei 'binevoitori' care au dat relații care nu au coincis. Au fost zeci de ore de căutări, am cerut de la început calm, să fim lăsați să facem misiunea pentru că noi știm care e procedura. De multe ori, o informație greșită care te pune pe drum poate însemna întârzierea misiunii cu zeci de ore", a declarat Dan Benga.

ADVERTISING

Acesta a adăugat că un elicopter SMURD cu doi salvatori vor pleca pentru a recupera cadavrul și că misiunea poate dura aproximativ o oră. El a precizat că misiunea poate întâmpina situații neprevăzute, deoarece în zonă "terenul este abrupt, este vânt, zăpadă, ceață."

Șase bărbați din Ucraina, cu vârste cuprinse între 21 și 33 de ani, au trecut ilegal granița, sâmbătă, 24 decembrie, iar Salvamont Maramureș și Poliția de Frontieră au fost alertate încă din prima parte a zilei că aceștia încearcă să traverseze pe jos Munții Maramureșului.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cel puțin doi dintre bărbați sunt din zona Ivano-Frankivsk, din vestul Ucrainei, și au pătruns în România într-o zonă sălbatică, în apropierea vârfului Pop Ivan, cu o înălțime de 1.938 metri, care desparte țara noastră de cea vecină. La scurt timp, din cauza viscolului, fugarii s-au rătăcit, iar doi au căzut de pe stânci și au suferit fracturi.

Deși erau în pericol, ei au evitat tot timpul să fie salvați, de teamă că vor fi trimiși înapoi în Ucraina iar acolo vor fi închiși pentru că au fugit de încorporare. Numai patru dintre ei au scăpat cu viață după ce au ajuns în România.

ADVERTISING

Unul dintre cei doi bărbați care au murit avea doar 21 de ani și era cel mai tânăr dintre cei șase. Trupul său a fost găsit într-un pârâu, printre bușteni, la baza unor pereți abrupți de stâncă. Cel mai probabil, el a căzut de pe versanți. Tânărul era îmbrăcat sumar și încălțat cu cizme de cauciuc.

Ceilalți patru ucraineni au fost găsiți de salvatori după ce au rezistat, în condiții dramatice, hrănindu-se cu coajă de brad. Doi dintre ei sunt internați în spitalele din Baia Mare și Vișeu de Sus, iar ceilalți doi se află în afara oricărui pericol și sunt cazați la Centrul Regional pentru Solicitanții de Azil din Șomcuta Mare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇