Administraţia Biden dă asigurări că va urmări penal toţi atacatorii de la Capitoliu, indiferent de statutul lor

Administraţia Biden dă asigurări că va urmări penal toţi atacatorii de la Capitoliu, indiferent de statutul lor

Administraţia preşedintelui Joe Biden îi va urmări penal pe toţi participanţii la asaltul asupra Congresului din 6 ianuarie 2021, „indiferent de statutul lor”, a dat asigurări procurorul general al Statelor Unite, Merrick Garland.

Departamentul american de Justiţie „se angajează să îi tragă la răspundere pe toţi atacatorii din 6 ianuarie, indiferent de statutul lor – dacă aceştia au fost prezenţi în acea zi sau dacă sunt responsabili penal pentru atacul asupra democraţiei noastre”, a spus Merrick Garland, citat de AFP.

ADVERTISING

"Vom urmări faptele acolo unde conduc ele", a adăugat el, în contextul în care fostul preşedinte republican Donald Trump este acuzat că şi-a incitat partizanii să atace Congresul.

Biden se adresează unei Americi profund divizate

La un an după asaltul asupra Capitoliului din Washington, preşedintele Statelor Unite Joe Biden se pregăteşte să descrie joi un tablou sumbru: cel al unei democraţii americane ameninţate în continuare, în special de atacurile predecesorului său, Donald Trump, comentează AFP.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Democratul de 79 de ani, care a promis în cursul campaniei sale să lupte pentru "sufletul Americii", va lua cuvântul la orele 14.00 GMT în impunătoarea Sală a Statuilor din clădirea Capitoliului, sediul Congresului SUA, în compania vicepreşedintelui Kamala Harris.

În acelaşi cadru solemn, în urmă cu un an, Statele Unite şi lumea întreagă, uluite, i-au văzut defilând pe partizanii lui Donald Trump. Cu miile, ei au luat cu asalt venerabila clădire în încercarea de a-i împiedica pe parlamentari să certifice victoria lui Joe Biden în alegeri.

ADVERTISING

Actualul preşedinte va vorbi fără menajamente: în discursul său, va dori să sublinieze "responsabilitatea deosebită a preşedintelui Trump în haos", a făcut cunoscut purtătoarea sa de cuvânt, Jen Psaki.

Joe Biden "vede 6 ianuarie ca pe o încoronare tragică a ceea ce i-au făcut acestei ţări patru ani de preşedinţie Trump", a afirmat ea, rupând cu linia mai prudentă de până acum a Casei Albe, care a evitat chiar să menţioneze numele fostului preşedinte.

Donald Trump şi-a anulat conferinţa de presă pe care plănuise să o organizeze la reşedinţa sa luxoasă din Florida.

Iată şi o analiză a lui Emilian Isailă pe acest subiect: Un an de la asaltul Capitoliului. Donald Trump și atacul la adresa democrației americane


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇