5 ani de închisoare pentru atacul asupra Capitoliului, cea mai grea pedeapsă pronunţată până acum

5 ani de închisoare pentru atacul asupra Capitoliului, cea mai grea pedeapsă pronunţată până acum

Un susţinător al fostului preşedinte american Donald Trump a fost condamnat vineri la cinci ani de închisoare pentru agresarea poliţiei în atacul asupra clădirii Capitoliului, cea mai grea pedeapsă pronunţată până acum în numeroasele procese deschise după asaltul din 6 ianuarie.

Robert Scott Palmer, în vârstă de 54 de ani, a fost văzut purtând o jachetă cu steagul american şi o şapcă pe care se putea citi „Florida pentru Trump”, în timp ce arunca cu scânduri, un stingător de incendiu şi alte obiecte în poliţia din apropierea Capitoliului.

ADVERTISING

Bărbatul a încercat apoi să intre în clădire, dar a fost respins de spray-ul cu piper folosit de forţele de securitate, ceea nu l-a împiedicat să îşi continue acţiunea ofensivă până când a fost lovit de un glonţ o de cauciuc, transmite AFP.

Judecătorul federal Tanya Chutkan i-a respins regretele scrise de mână, în care Palmer susţinea că a fost păcălit de fostul preşedinte, pe care l-a calificat ca fiind tiranic. "Mi-am dat seama că am fost minţiţi", a scris el, referindu-se la susţinătorii fostului preşedinte Trump.

Însă acuzarea a subliniat că, după aceste declaraţii înregistrate în octombrie, Robert Scott Palmer şi-a apărat comportamentul, în timp ce în descrierea unei strângeri online de fonduri pentru a-l sprijini responsabilitatea violenţelor era pusă pe seama Poliţiei.

"Domnul Palmer s-a alăturat cu bună ştiinţă unui grup de revoltă cu intenţia specifică de a se amesteca în procesul electoral naţional", a amintit procuratura, într-un document destinat judecătorilor.

"Violenţa domnului Palmer a fost menită să promoveze obiectivul său politic: să saboteze alegerile democratice şi transferul paşnic al puterii", a adăugat procuratura.

Pe 6 ianuarie, mii de susţinători ai fostului preşedinte Donald Trump au luat cu asalt clădirea Congresului, în care au intrat cu forţa pentru a-i împiedica pe aleşii americani să certifice victoria democratului Joe Biden la alegerile prezidenţiale.

Până la această condamnare, cea mai grea pedeapsă pentru evenimentele din 6 ianuarie a fost de 41 de luni de închisoare, adică puţin peste trei ani, în cazul a doi americani condamnaţi pentru obstrucţionarea procesului.

Peste 700 de persoane sunt urmărite penal în urma acestui atac, majoritatea pentru infracţiuni minore, cum ar fi intrarea neautorizată în Capitoliu. Câteva zeci sunt însă vizaţi şi de acuzaţii mai grele, în special agresiune, folosire de arme letale şi conspiraţie criminală.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇