Ni se cere să facem economie la apă. Cum stăm cu rezervele în acest moment

Ni se cere să facem economie la apă. Cum stăm cu rezervele în acest moment

Administrația Națională Apele Române (ANAR) solicită populației și agenților economici să economisească apa, în această perioadă, și acolo unde este posibil, să stocheze și să recircule apa în activitățile casnice – grădinărit, spălat, dar și în sectorul industrial sau agricol.

Specialiștii ANAR continuă monitorizarea fenomenului de secetă şi iau măsurile necesare de păstrare a rezervelor de apă în marile lacuri de acumulare și dau asigurări că în marile așezări urbane nu se pune problema asigurării apei necesare.

Într-un comunicat al ANAR se arată că:

  • la nivel naţional, rezerva de apă din principalele 40 de lacuri de acumulare este de 3,6 miliarde de metri cubi
  • la care se adaugă alte 2 miliarde de metri cubi din lacurile de acumulare mai mici administrate la nivel naţional
  • în total, este vorba despre 5,28 miliarde de metri cubi
  • în condiţiile în care 1,22 miliarde de metri cubi reprezintă cerinţa pentru alimentarea cu apă a populaţiei
ADVERTISING

Mai mult, coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare (cu rol important în alimentarea cu apă pentru populaţie, industrie şi producţia de energie electrică) este de 80%.

În ciuda secetei care se anunță, ANAR estimează că până la sfârşitul lunii iulie, printr-o gestionare eficientă a volumelor de apă în principalele lacuri de acumulare, coeficientul de umplere ar putea fi menţinut la un nivel de peste 70%.

Cele mai mari probleme rămân în oraşele mici şi comune, unde sistemele de alimentare cu apă sunt subdimensionate în raport cu dezvoltarea zonei, dar și în mediul rural, unde nu există sisteme de alimentare cu apă în regim centralizat, iar alimentarea se face fie din fântâni, fie din sistemele mici centralizate alimentate din foraje.

ADVERTISING

Reprezentanţii instituţiei fac apel la calm şi responsabilitate în eventualitatea apariţiei unor probleme punctuale în alimentarea cu apă şi arată că evenimentele din acest an nu au ajuns la amploarea fenomenelor semnalate în 2003, 2007 sau 2012.

"Vă asigurăm de tot sprijinul autorităţilor responsabile implicate în furnizarea necesarului de apă în zonele afectate", se mai arată în comunicat.

În cazul în care vor fi aplicate restricții în utilizarea apei, vor fi parcurse următoarele etape:

  • reducerea treptată a alimentării cu apă pentru irigare, ţinând cont de posibilităţile practice (reducerea la circa 50% a alimentării cu apă pentru culturile de câmp; reducerea totală a alimentării cu apă pentru culturile de orez; reducerea totală a alimentării cu apă pentru culturile de câmp şi culturile de orez şi îndeplinirea cerinţelor numai pentru culturile de legume);
  • reducerea temporară, cu maximum până la 50%, a debitului minim pentru debit ecologic;
  • reducerea alimentării cu apă alocată unităţilor de pescuit;
  • reducerea treptată a alimentării cu apă pentru utilizări industriale (după epuizarea tuturor posibilităţilor de raţionalizare a utilizării apei, inclusiv efectuarea de revizii, reparaţii etc.), conform programelor preliminare de restricţii elaborate de beneficiari;
  • restrângerea parţială sau totală a alimentării cu apă a unităţilor industriale, care sunt strâns legate de poluarea apei;
  • restrângerea intermitentă a alimentării cu apă a centrelor populate, a unităţilor de servicii populaţiei, precum şi a unităţilor zootehnice.
ADVERTISING

În cazul deficitului de alimentare cu apă, cauzat de secetă prelungită - secetă hidrologică - sunt stabilite următoarele praguri:

  • faza normală (treapta I) - când alimentarea cu apă este mai mare sau cel puţin egală cu pragul debitului prealertă, dar poate asigura cerinţele de apă ale utilizatorilor;
  • faza de atenţie/avertizare (treapta II) - când alimentarea cu apă este în scădere, dar poate asigura debitul minim necesar utilizatorilor;
  • faza de restricţii (treapta III) - când alimentarea cu apă este mai mică decât debitul minim necesar utilizatorilor.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇