Adjunctul directorului SRI se pensionează la 48 de ani. Serviciul nu are șef de aproape 1 an de zile

Adjunctul directorului SRI se pensionează la 48 de ani. Serviciul nu are șef de aproape 1 an de zile

Adjunctul directorului Serviciului Român de Informaţii (SRI), general-locotenent Cristian Bizadea, se pensionează începând cu data de 1 iunie. El are 48 de ani. SRI nu are șef de aproape 1 an de zile, din iulie 2023, când fostul director Eduard Hellvig și-a încheiat mandatul, după 8 ani în fruntea serviciului de informații. În luna februarie, întrebat de ce nu numește un nou șef la SRI, președintele Klaus Iohannis a spus că nu este cazul să ne facem griji, deoarece „SRI funcționează impecabil”.

Conform unui răspuns al Biroului de presă al SRI pentru G4Media, Bizadea „a încetat raporturile de serviciu cu instituţia, prin valorificarea dreptului la pensie de serviciu, ca urmare a reducerii vârstei standard de pensionare, în conformitate cu prevederile Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat”.

ADVERTISING

Potrivit biografiei de pe site-ul Serviciului Român de Informaţii, anterior numirii, Cristian Bizadea a ocupat poziţia de şef al Cabinetului Directorului SRI.

De la angajarea în SRI, în anul 2001, a deţinut diferite funcţii în Direcţia Generală Contraspionaj: locţiitor al şefului Direcţiei, şef de departamente de analiză, operaţiuni şi planificare. În această calitate, a participat la operaţiuni derulate în cooperare cu parteneri interni şi externi ai SRI.

A coordonat şi contribuit la o bună parte din procesele de transformare instituţională a Serviciului Român de Informaţii, se mai arată în biografia sa.

ADVERTISING

În anul 2013 a obţinut titlul de doctor în sociologie la Universitatea din Bucureşti, cu teza intitulată "Orientul Mijlociu Extins - o perspectivă demopolitică".

Este lector universitar şi a predat cursuri de analiză a informaţiilor şi analiză de risc la Universitatea din Bucureşti şi la Academia Naţională de Informaţii "Mihai Viteazul".

Este licenţiat în drept al Universităţii "Lucian Blaga" Sibiu şi are un master în comunicare şi relaţii publice, obţinut la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti.

ADVERTISING

În prezent, Serviciul Român de Informaţii are un director interimar, prim-adjunctul directorului SRI - generalul Răzvan Ionescu.

La începutul lunii iunie 2023, în urmă cu aproape 1 an de zile, fostul șef al SRI, Eduard Hellvig, a anunțat că își încheie, după 8 ani, mandatul de director al serviciului de informații.

El a fost numit în funcție în 3 martie 2015, la propunerea președintelui Klaus Iohannis.

„Este sănătos ca un director de servicii să aibă un mandat limitat. E un gest de sănătate democratică”, a spus Hellvig la acel moment.

În februarie 2024, întrebat de ce nu numește un șef al SRI, președintele Klaus Iohannis a spus că, din evaluarea sa, „SRI funcţionează impecabil” şi „nu trebuie nimeni să-şi facă probleme”, pentru că întreaga conducere militară este în funcţie.

„SRI este condus de prim-adjunct, generalul Ionescu şi cred că el conduce SRI foarte bine. Întreaga conducere militară este în funcţie. Evaluarea mea, şi am făcut câteva evaluări, este că serviciul funcţionează impecabil. Deci, din acest punct de vedere, nu trebuie nimeni să-şi facă probleme”, a spus Klaus Iohannis.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇