Acord UE pentru certificatul de vaccinare, cu soluții pentru toți, de la antivaxeri la ruși

Acord UE pentru certificatul de vaccinare, cu soluții pentru toți, de la antivaxeri la ruși

Statele membre UE au încheiat miercuri un acord oficial cu privire la certificate sanitare care să favorizeze o relansare a turismului în această vară, iar Parlamentul European urmează să negocieze în luna mai ultimele detalii.

Aceste viitoare certificate urmează să le permită persoanelor vaccinate, vindecate sau care deţin un test negativ COVID-19 să călătorească mai uşor în interiorul UE.

Cele 27 de state membre UE ”îşi subliniază angajamentul de a dispune de un cadru la timp pentru vara lui 2021”, se arată în acest document validat de către reprezentanţii lor, pe care Reuters scrie că l-a putut consulta.

ADVERTISING

Parlamentul European, care trebuie să dea undă verde acestui proiect pentru fi pus în aplicare, urmează să adopte o poziţie cu privire la acest subiect până la sfârşitul acestei luni, iar negocieri între PE şi reprezentanţi ai statelor membre şi Comisiei Europene vor avea loc în mai.

Statele membre UE acţionează, până atunci, pentru a se asigura că ”dispun de soluţiile tehnologice necesare” în vederea unei favorizări a implementării certificatelor - indiferent dacă acestea vor fi imprimate sau digitale - se arată în document.

ADVERTISING

Acordul are prevederi care previn discriminarea celor care nu pot sau nu vor să se vaccineze, scrie Reuters.

Unele ţări ar putea emite certificate specifice cu privire la vaccinarea cu vaccinul rusesc împotriva COVID-19 Sputnik V, care nu a fost autorizat de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), în cazul în care folosesc acest vaccin, iar celalte state membre UE urmează să decidă dacă recunosc sau nu un astfel de certificat.

Află mai multe despre certificatul european de vaccinare:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇