A început Congresul Poporului în China: Personaje loiale lui Xi vor prelua puterea pentru a reforma entitățile statului și Partidul Comunist

A început Congresul Poporului în China: Personaje loiale lui Xi vor prelua puterea pentru a reforma entitățile statului și Partidul Comunist

Duminică a început în China Congresul Național al Poporului (CNP), la care participă 2.948 de delegați și care va dura până pe 13 martie. În cadrul congresului este de așteptat ca actualul premier și o serie de oficiali politici mai orientați spre reformă să se retragă, lăsând locul unor personaje loiale președintelui Xi Jinping, care are în plan reorganizarea „intensivă” şi „amplă” a entităţilor statului şi ale Partidului Comunist.

În debutul congresului, a fost anunțată o țintă modestă pentru creșterea economică din acest an, de aproximativ 5%, dar o creștere a bugetului militar.

ADVERTISING

Anul trecut, economia a înregistrat una dintre cele mai slabe performanțe din ultimele decenii, când produsul intern brut (PIB) a crescut cu doar 3%, fiind afectată de trei ani de restricții COVID și de o criză în sectorul imobiliar, informează Reuters, citată de Mediafax.

În raportul său de activitate, premierul Li Keqiang (foto) a subliniat necesitatea stabilității economice și a extinderii consumului, stabilind obiectivul de a crea aproximativ 12 milioane de locuri de muncă în mediul urban în acest an și a avertizat că există în continuare riscuri în sectorul imobiliar.

ADVERTISING

Li a stabilit un obiectiv de deficit bugetar de 3,0% din PIB, în creștere de la un obiectiv de aproximativ 2,8% anul trecut.

„Inflația globală rămâne ridicată, creșterea economică și comercială globală își pierde din avânt, iar încercările externe de a suprima și de a limita China se intensifică", a declarat Li în timpul discursului său de deschidere a lucrărilor parlamentului.

Pentru a susține creșterea economică, guvernul intenționează să crească finanțarea pentru proiecte de infrastructură de mare anvergură.

ADVERTISING

Crește bugetul militar

De asemenea, Li a spus că forţele armate ale Chinei ar trebui să dedice mai multă timp antrenării în condiţii de luptă şi să stimuleze pregătirea pentru luptă, iar bugetul include o creştere cu 7,2% a cheltuielilor pentru apărare în acest an, o creştere puţin mai mare decât creşterea bugetată de 7,1% pentru anul trecut şi depăşind din nou creşterea estimată a PIB-ului.

În ceea ce priveşte Taiwanul, Li a avut un ton moderat, spunând că China ar trebui să promoveze dezvoltarea paşnică a relaţiilor dintre strâmtoare şi să avanseze procesul de „reunificare paşnică” a Chinei, dar şi să ia măsuri hotărâte pentru a se opune independenţei Taiwanului, informează News.ro.

Li, în vârstă de 67 de ani, și o serie de oficiali politici mai orientați spre reformă urmează să se retragă în timpul congresului, lăsând locul unor personaje loiale președintelui Xi Jinping, care și-a întărit și mai mult controlul asupra puterii atunci când și-a asigurat un al treilea mandat la consucerea Chinei.

Se așteaptă ca fostul șef de partid de la Shanghai, Li Qiang, în vârstă de 63 de ani, un vechi aliat al lui Xi, să fie confirmat în funcția de premier, însărcinat cu revigorarea celei de-a doua economii din lume.

Parlamentul va discuta, de asemenea, planurile lui Xi pentru o reorganizare „intensivă” şi „amplă” a entităţilor statului şi ale Partidului Comunist, a informat marţi mass-media de stat, analiştii aşteptându-se la o implicare suplimentară a Partidului Comunist în organele statului.

Congresul va dura până pe 13 martie. La congres participă 2.948 de delegaţi adunaţi în Sala Mare a Poporului, din partea de vest a Pieţei Tiananmen.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇