A fost condamnată la moarte, după ce a furat 44 de miliarde de dolari. Povestea uneia dintre cele mai bogate femei din Asia

A fost condamnată la moarte, după ce a furat 44 de miliarde de dolari. Povestea uneia dintre cele mai bogate femei din Asia

O bogată femeie de afaceri, de 67 de ani, a fost condamnată la moarte, joi, pentru că a jefuit sistematic una dintre cele mai mari bănci din Vietnam, pe o perioadă de 11 ani.

Truong My Lan a fost găsită vinovată de deturnare de fonduri, mită şi încălcări ale reglementărilor bancare, scrie Reuters.

Este un verdict rar, fiind una dintre puținele femei din Vietnam care a fost condamnată la moarte pentru infracţiuni financiare.

Procesul, care a început pe 5 martie şi s-a încheiat mai devreme decât era planificat, este parte a campaniei anticorupţie pe care liderul Partidului Comunist, Nguyen Phu Trong, a promis-o de mulţi ani.

ADVERTISING

Truong My Lan este acuzată că a contractat împrumuturi de 44 de miliarde de dolari de la Banca Comercială Saigon. Acum ar trebui să dea înapoi 27 de miliarde de dolari, dar procurorii spun că aceşti bani nu vor fi recuperați niciodată, potrivit BBC.

Autoritățile, în mod obișnuit foarte discrete în Vietnam, au fost neobișnuit de deschise cu privire la acest caz, oferind presei detalii foarte amănunțite.

2.700 de persoane au fost chemate să depună mărturie. Sunt implicați 10 procurori de stat și aproximativ 200 de avocați în acest proces.

Dovezile sunt în 104 cutii cu o greutate totală de șase tone. 85 de inculpați au fost judecați alături de Truong My Lan, care a negat acuzațiile.

„Nu a existat niciodată un proces mai spectaculos ca acesta, cred, în epoca comunistă”, spune David Brown, un oficial al Departamentului de Stat al SUA cu experiență îndelungată în Vietnam.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Truong My Lan este una dintre cele mai bogate femei din Vietnam. Provine dintr-o familie chinezo-vietnameză din Ho Chi Minh City, fostul Saigon.

A început ca lucrătoare la tarabe, vânzând produse cosmetice împreună cu mama ei. Ulterior, a început să cumpere terenuri și proprietăți, după ce Partidul Comunist a inaugurat o perioadă de reformă economică, în 1986. În anii '19'90, ea deținea un portofoliu mare de hoteluri şi restaurante.

În 2011, Truong My Lan era o figură binecunoscută în lumea afacerilor în Ho Chi Minh City şi i s-a permis să aranjeze fuziunea a trei bănci mai mici într-o entitate mai mare: Saigon Commercial Bank.

ADVERTISING

Legea vietnameză interzice oricărei persoane să dețină mai mult de 5% din acțiunile oricărei bănci. Dar procurorii spun că, prin intermediul a sute de companii-fantomă și oameni care care au ajutat-o, Truong My Lan deținea de fapt peste 90% din Saigon Commercial.

Femeia și-a numit oamenii apropiați ca manageri, iar apoi le-a ordonat să aprobe sute de împrumuturi către rețeaua de companii-fantomă pe care o controla. Împrumuturile ei au reprezentat 93% din toate creditele băncii.

Potrivit procurorilor, pe o perioadă de trei ani, din februarie 2019, ea i-a ordonat șoferului ei să retragă mai mult de 4 miliarde de dolari în numerar de la bancă și să depoziteze banii la subsol.

Atâția bani cash, dacă toți ar fi fost în cele mai mari bancnote din Vietnam, ar cântări două tone.

De asemenea, este acuzată că a mituit numeroase persoane pentru a se asigura că împrumuturile sale nu vor fi niciodată verificate. Unul dintre cei acuzați alături de ea este un fost inspector șef la banca centrală, care riscă închisoare pe viață, pentru că a acceptat o mită de 5 milioane de dolari.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇