76 de morți dintr-o singură familie. 13 tone de explozibil au aruncat în aer tunelurile Hamas. Protest în ploaie la Tel Aviv (Foto&Video)

76 de morți dintr-o singură familie. 13 tone de explozibil au aruncat în aer tunelurile Hamas. Protest în ploaie la Tel Aviv (Foto&Video)

76 de membri ai aceleiaşi familii extinse din Gaza au fost ucişi de un atac aerian israelian. Este vorba despre o lovitură nimicitoare care a lovit o clădire din orașul Gaza.

Purtătorul de cuvânt al departamentului de apărare civilă din Gaza spune că a fost una dintre cele mai sângeroase lovituri din războiul Israel-Gaza.

Agenţia ONU pentru refugiaţi palestinieni în Gaza a declarat, sâmbătă, că un ordin de evacuare al armatei israeliene pentru locuitorii din centrul Fâşiei îi va deplasa în zone unde loviturile aeriene sunt în curs: "Niciun loc nu este sigur, (nu există) încotro să mergi".

Potrivit ONU, 1,9 milioane de locuitori, adică 85% din populaţia Gazei, au fost strămutaţi de la începutul războiului.

Ministerul palestinian al Sănătății spune că peste 20.000 de civili au murit în Gaza de la 7 octombrie, iar armata Israelului anunţă că a pierdut 144 de soldaţi de la debutul ofensivei terestre.

ADVERTISING

Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au anunţat că au distrus o reţea de tuneluri în zona Issa din sudul oraşului Gaza. Purtătorul de cuvânt al IDF a declarat că reţeaua de tuneluri a fost vizată folosind „13 tone de explozibili, care au detonat simultan 30 de puţuri de tunel într-o manieră securizată”.

Peste noapte şi sâmbătă dimineaţă, Israelul a mai atacat şi o serie de „ținte teroriste” Hezbollah „inclusiv infrastructuri operaționale, infrastructuri teroriste și un complex militar”. IDF precizează că atacurile au avut loc pe teritoriul libanez.

Sâmbătă seara s-a ieşit, în stradă, în ploaie, la Tel Aviv, pentru a cere o încetare a focului în Gaza.

Pe de altă parte, protestatari pro-palestinieni au mărșăluit pe Oxford Street din Londra, îndemnând trecătorii să boicoteze mărcile „legate de Israel”.

Iată cele mai importante evenimente de sâmbătă, 23 decembrie, în războiul dintre Israel și Hamas, care a ajuns în ziua 78:

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe
  • Protest în ploaie - Mii de protestatari din Tel Aviv au ieșit sâmbătă, în ploaie, în stradă, pentru a cere o încetare a focului în Gaza și a-şi exprima nemulţumirea față de cum a gestionat guvernul israelian criza ostaticilor.
  • Au omorât furnizorul de arme - Armata israeliană l-a ucis pe liderul Hamas responsabil pentru furnizarea de arme pentru mişcarea palestiniană. Hassan al-Atrash a fost ucis, vineri, în timpul unei lovituri aeriene ţintite la Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, a precizat IDF. Al-Atrash a organizat producţia şi distribuţia de arme în Gaza şi contrabanda cu arme din străinătate. De asemenea, el le-a furnizat arme militanţilor palestinieni în Cisiordania.
  • 144 de soldaţi morţi - Armata israeliană a anunţat sâmbătă că cinci dintre soldaţii săi şi-au pierdut viaţa începând de vineri în luptele contra teroriştilor palestinieni din Fâşia Gaza. Noul bilanţ al deceselor în rândul militarilor israelieni de la debutul ofensivei terestre a ajuns astfel la 144.
  • Peste 20.000 de civili morţi - Ministerul palestinian al Sănătății controlat de Hamas anunţă că numărul total de palestinieni uciși în atacurile israeliene în Gaza a ajuns la 20.258 de persoane, cu încă 53.688 răniți.
  • Un atac aerian israelian a ucis 76 de membri ai unei familii extinse în Gaza. Lovitura de vineri asupra unei clădiri din orașul Gaza a fost printre cele mai sângeroase din războiul Israel-Gaza, a declarat Mahmoud Bassal, purtătorul de cuvânt al departamentului de apărare civilă din Gaza. Bassal a oferit o listă parțială a numelor celor uciși. Printre ei se numără Issam al-Mughrabi, un angajat de mulţi ani al Programului ONU pentru Dezvoltare, soția sa și cei cinci copii.
  • 13 tone de explozibil în tuneluri - Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au anunţat că au distrus o reţea de tuneluri în zona Issa din sudul oraşului Gaza. Reţeaua a servit drept „post subteran”, iar „numeroasele clădiri folosite drept cartier general al Hamas au fost distruse” ca parte a operaţiunilor din ultimele zile. Purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, a declarat că reţeaua de tuneluri a fost vizată folosind „13 tone de explozibili, care au detonat simultan 30 de puţuri de tunel într-o manieră securizată”. IDF a spus că înregistrările video făcute de un câine au dezvăluit că reţeaua de tuneluri avea ”sute de metri”.
  • Forţele israeliene au luat prizonieri peste 200 de terorişti în ultima săptămână, susţine IDF. Membri ai Hamas şi Jihadului Islamic au fost duşi în Israel pentru a fi interogaţi. Unii dintre luptători s-au predat de bunăvoie. În total, 700 de membri ai unor diferite organizaţii teroriste din regiune au fost luaţi prizonieri. IDF a apărat ordinul dat prizonierilor de a se dezbrăca în chiloţi şi spune că procedura era necesară pentru a se asigura că bărbaţii nu transportau explozivi ascunşi şi este în conformitate cu dreptul internaţional.
  • Atacuri în Liban - Purtătorul de cuvânt al IDF a declarat că a atacat o serie de „ținte teroriste” Hezbollah peste noapte și sâmbătă dimineața „inclusiv infrastructuri operaționale, infrastructuri teroriste și un complex militar”. Daniel Hagari a adăugat că atacurile au avut loc pe „teritoriul libanez”.
  • "Niciun loc nu este sigur, (nu există) încotro să mergi" - Agenţia ONU pentru refugiaţi palestinieni (UNRWA) în Gaza a declarat, sâmbătă, că un ordin de evacuare al armatei israeliene pentru locuitorii din centrul Fâşiei Gaza îi va deplasa în zone unde loviturile aeriene sunt în curs. Vineri, în postări pe reţelele sale în limba arabă, armata israeliană i-a somat pe locuitorii din tabăra de refugiaţi Bureij şi din zonele învecinate "să plece imediat pentru propria siguranţă" spre o zonă considerată sigură în Deir el-Balah, la 7 kilometri mai la sud. "Armata israeliană pur şi simplu ordonă oamenilor să se mute spre zonele unde sunt în curs lovituri aeriene. Niciun loc nu este sigur, (nu există) încotro să mergi", a reacţionat directorul UNRWA în Gaza, Thomas White. "Oamenii din Gaza sunt fiinţe umane. Nu sunt piese de pe o tablă de şah - multe au fost deja mutate de mai multe ori", a adăugat el. Cel mai recent ordin de evacuare vizează "peste 150.000 de persoane". Potrivit ONU, 1,9 milioane de locuitori, adică 85% din populaţia Gazei, au fost strămutaţi de la începutul războiului.
  • Protest la Londra - Protestatari pro-palestinieni au mărșăluit, sâmbătă, pe Oxford Street din Londra, îndemnând trecătorii să boicoteze mărcile „legate de Israel”. Câteva sute de protestatari au oprit traficul în cadrul demonstrației organizate de grupul de acțiune Sisters Uncut. S-au adunat în Piața Soho scandând „Palestina liberă” înainte de a mărșălui pe strada comercială foarte aglomerată înainte de Crăciun. Pliantele distribuite spun: „Fără Crăciun normal într-un genocid. Marea Britanie este complice. Nu finanțați genocidul în Palestina. Boicotați Israelul.”
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇