După negocieri intense, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat vineri o rezoluţie prin care cere furnizarea „la scară largă” a ajutoarelor umanitare în Gaza, fără a cere un armistiţiu pe care americanii nu l-au dorit în pofida presiunilor internaţionale.
Rezoluţia cere tuturor părţilor să autorizeze şi să faciliteze furnizarea imediată, sigură şi fără obstacole a ajutoarelor umanitare la scară largă în Gaza. Totodată, cere luarea de urgenţă a unor măsuri în acest sens şi crearea de condiţii pentru o încetare durabilă a ostilităţilor.
ONU a avertizat anterior că „războiul trebuie să se încheie” pentru că întreaga populație din Gaza este în pragul foametei și peste jumătate de milion de oameni se confruntă cu „condiții catastrofale”, fiecare zi crescând această cifră.
Și Canada spune că „Gaza a devenit de nelocuit” și a anunțat că își deschide porțile și pentru rudele de gradul 2 și 3 ale cetățenilor extrași din enclava bombardată de 77 de zile.
Hamas a anunțat că numărul palestinienilor ucişi în Fâşia Gaza a crescut la 20.057, după alte aproximativ 390 de persoane ucise în ultimele două zile, și peste 53.320 de persoane au fost rănite, inclusiv mii de minori. Datele nu pot fi verificate independent, dar ONU şi observatorii subliniază că cifrele autorităţii s-au dovedit a fi în general credibile în trecut.
IDF a anunțat și vineri că a continuat operațiunile în Gaza, concentrându-se în special pe rețeaua de tuneluri a Hamas. Atacuri au avut loc și în Liban, după ce de aici Hezbollah a lansat vineri dimineață un baraj de cel puțin 20 de rachete asupra nordului Israelului.
Între timp, coaliția anunțată luni de SUA pentru protejarea rutelor comerciale din Marea Roșie a depășit 20 de membri.
Și o poveste emoționantă vine din Israel, unde mama unuia dintre ostaticii uciși din greșeală de IDF le-a transmis soldaților că îi iubește și că nu consideră că ei au vreo vină pentru cele întâmplate. Unul dintre soldați a vizitat-o și i-a mulțumit pentru mesaj, spunându-i că vorbele ei i-au ajutat să devină din nou funcționali.
Iată cele mai importante evenimente de vineri, 22 decembrie, în războiul dintre Israel și Hamas, care a ajuns în ziua 77:
- Rezoluția ONU a fost votată - După negocieri intense, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat vineri o rezoluţie prin care cere furnizarea "la scară largă" a ajutoarelor umanitare în Gaza, fără a cere un armistiţiu pe care americanii nu l-au dorit în pofida presiunilor internaţionale. Rezoluţia adoptată cu 13 voturi pentru, niciunul împotrivă şi două abţineri (Statele Unite şi Rusia) "cere tuturor părţilor să autorizeze şi să faciliteze furnizarea imediată, sigură şi fără obstacole a ajutoarelor umanitare la scară largă" în Gaza şi cere "luarea de urgenţă" a unor măsuri în acest sens şi "crearea de condiţii pentru o încetare durabilă a ostilităţilor". Textul cere, de asemenea, utilizarea "tuturor căilor de acces şi circulaţie disponibile în Fâşia Gaza" pentru livrarea de combustibil, alimente şi echipamente medicale pe întreg teritoriul.
- Gaza în pragul foametei, în așteptarea rezoluției ONU - Votul la Consiliul de Securitate al ONU, amânat de luni încoace, este așteptat astăzi. Semnalele sunt mai bune față de zilele trecute, părând că s-a ajuns la o formă a textului rezoluției acceptabilă pentru toate părțile. Acum, documentul prevede „crearea condițiilor pentru armistițiu și eliberarea imediată a ostaticilor”, față de varianta inițială prin care se cerea „încetarea imediată a focului”. Între timp, ONU a avertizat că întreaga populație din Gaza este în pragul foametei și peste jumătate de milion de oameni se confruntă cu „condiții catastrofale”. „Războiul trebuie să se încheie”, spune șeful misiunii umanitare a ONU.
- Peste 70.000 de morți și răniți - Numărul palestinienilor ucişi în Fâşia Gaza a crescut la 20.057 de la începutul războiului, a anunţat vineri autoritatea sanitară controlată de Hamas în teritoriu. În ultimele două zile, aproximativ 390 de persoane au fost ucise. Un total de 53.320 de persoane au fost rănite, inclusiv mii de minori, adaugă sursa citată. Datele nu pot fi verificate independent, dar ONU şi observatorii subliniază că cifrele autorităţii s-au dovedit a fi în general credibile în trecut.
- Baraj de rachete lansat din Liban - Un baraj de cel puțin 20 de rachete a fost lansat asupra nordului Israelului, iar IDF a lansat de asemenea atacuri în Liban.
- Arme confiscate, tuneluri distruse - Trupele israeliene anunță că au distrus mai multe lansatoare de rachete cu rază lungă și au confiscat un număr mare de arme în operațiunile continue care vizează infrastructura de tuneluri a Hamas.
- Bilanțul negru în armata Israelului - IDF anunță că încă doi soldați au murit în luptele din Gaza, urcând bilanțul negru total din rândul armatei la 139 de morți.
- Iertare pentru soldații care au ucis ostatici - Unul dintre soldații care făceau parte din batalionul care săptămâna trecută a ucis din greșeală 3 ostatici a vizitat mama uneia dintre victime, după ce aceasta a postat online un mesaj în care spunea că nu-i poate învinovății pentru asta. „Sunt mama lui Yoatam. Vreau să vă spun că vă iubesc foarte mult, vă îmbrățișez de la depărtare și știu că ceea ce s-a întâmplat nu e în niciun fel vina nimănui în afară de Hamas - fie ca acest nume și amintirea sa să fie șterse de pe fața Pământului”, a fost mesajul femeii. Soldatul care a vizitat-o i-a spus că mesajul ei a fost recepționat „și de atunci putem din nou să funcționăm. Înainte eram în blocaj total”. „Minunat, asta îmi doream”, a răspuns femeia.
- Canada își deschide porțile pentru refugiați - Canada a anunțat că primește familiile extinse ale cetățenilor săi din Gaza, asigurându-le șederea până la 3 ani. Măsura, care intră în vigoare din 9 ianuarie, este menită să ofere securitate oamenilor, pentru că „Gaza a devenit de nelocuit”. Peste 600 de cetățeni canadieni cu soții sau soțiile lor și copiii au fost scoși din Gaza. Măsură include acum părinți, nepoți, bunici, frați sau surori și familiile lor de gradul 1.
- Coaliția pentru Marea Roșie crește - Peste 20 de țări fac acum parte din coaliția pentru protejarea Mării Roșii, unde navele comerciale sunt în ultima perioada ținte pentru rebelii houthi din Yemen, grupare susținută de Iran. Această coaliție a fost creată luni la inițiativa SUA.