700 de lei, pentru un vot! Primar și viceprimar, reținuți pentru grup infracțional organizat și coruperea alegătorilor

700 de lei, pentru un vot! Primar și viceprimar, reținuți pentru grup infracțional organizat și coruperea alegătorilor

O primărie din Bistrița-Năsăud a intrat în vizorul Direcției Generale Anticorupție, după ce ar fi eliberat adeverințe false, care le-ar fi permis mai multor cetățeni să voteze acolo.

Fiecare vot a fost plătit cu 700 de lei. Anchetatorii au făcut percheziţii şi au fost reținuți primarul și viceprimarul comunei, dar și un viitor consilier local și secretarul primăriei. Un alt viitor consilier local este cercetat sub control judiciar.

Este vorba despre comuna Sânmihaiu de Câmpie din județul Bistrița-Năsăud, unde primarul Ioan Mate (PSD) a fost reales, informaţie confirmată de PSD.

ADVERTISING

Sunt anchetate infracțiuni de constituire de grup infracțional organizat, fals, uz de fals, fals informatic și coruperea alegătorilor.

Funcționarii ar fi eliberat mai multe adeverințe false care atestau domiciliul/reședința unor persoane pe raza comunei. Acestea au folosit ulterior adeverințele respective pentru a vota la alegerile locale din iunie în comuna respectivă. Pentru fiecare vot, persoanele respective au primit 700 de lei.

„În fapt, în perioada martie – iunie 2024, funcționari din cadrul unei primării din județul Bistrița Năsăud, au eliberat în fals mai multe adeverințe pentru stabilirea domiciliului/reședinței pe raza comunei a unor persoane care, în realitate, nu dețineau proprietăți în perimetrul respectiv, cu scopul de a vota un anumit candidat/partid la alegerile locale din data de 09.06.2024. În urma schimbării domiciliului și a exercitării votului, fiecare persoană a primit suma de 700 de lei”, informează DGA.

ADVERTISING

O reacţie a venit rapid de la PSD Bistriţa-Năsăud:

”Referitor la situația de la Sânmihaiu de Câmpie, Organizatia PSD Bistrita-Năsăud consideră că instituțiile statului competente sunt singurele care trebuie să analizeze orice suspiciune și să analizeze dacă există încălcări ale legii.

Am susținut mereu că nimeni nu este mai presus de lege și așteptăm să vedem care sunt concluziile cercetărilor în curs.

Până la soluționarea situației, persoanele în cauză beneficiază de prezumția de nevinovăție.”

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇