50.000 de oameni au participat la funeraliile fostului papă Benedict. Un ultim omagiu de la papa Francisc (Foto & Video)

50.000 de oameni au participat la funeraliile fostului papă Benedict. Un ultim omagiu de la papa Francisc (Foto & Video)

Papa Francisc i-a adus joi un ultim omagiu predecesorului său Benedict al XVI-lea, în timpul funeraliilor fostului suveran pontif, în cadrul solemn din Piaţa San Pietro şi în prezenţa a 50.000 de credincioşi, printre care şefi de stat şi capete încoronate.

Într-un discurs rostit de la altarul care a dominat imensa esplanadă din faţa Bazilicii Sfântul Petru, papa Francisc a spus: „Benedict (…) fie ca bucuria ta să fie desăvârşită atunci când vei auzi vocea Domnului, în vecii vecilor!”

Înconjurat de cinci cardinali, papa Francisc, care sosise în piaţă într-un scaun cu rotile, a stat în faţa sicriului simplu din lemn în care se afla trupul lui Benedict al XVI-lea, născut Joseph Ratzinger, pe care a fost aşezată o Evanghelie.

ADVERTISING

Ceremonia, punctată de rugăciuni şi imnuri religioase, a durat o oră şi 20 de minute.

Sfânta Liturghie, oficiată în latină şi în mai multe limbi, s-a desfăşurat în prezenţa a peste 4.000 de cardinali, episcopi şi preoţi, dar caracterul său excepţional a constat în prezenţa unui papă la funeraliile predecesorului său, o premieră în istoria recentă a Bisericii.

La finalul ceremoniei, sicriul a fost dus în interiorul maiestuoasei bazilici Sfântul Petru pentru a fi înmormântat în cripta în care a fost depus şi predecesorul său, Ioan Paul al II-lea, până la beatificarea sa în 2011, când sicriul său a fost mutat.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Înainte ca sicriul să pornească spre biserică, papa Francisc, în picioare şi sprijinit într-un baston, şi-a făcut semnul crucii, a atins scurt sicriul şi apoi şi-a plecat capul într-un ultim salut.

În mulţime, un grup de credincioşi a fluturat o pancartă cu inscripţia italiană "Santo subito" ("Sfânt imediat"), un slogan scandat la funeraliile lui Ioan Paul al II-lea pentru a cere canonizarea sa imediată.

Printre numeroşii şefi de stat şi de guvern prezenţi la adunare s-a numărat şi cancelarul german Olaf Scholz, compatriot al defunctului papă.

ADVERTISING

Clopotele au sunat la ora locală 11.00 (12:00, ora României) în mai multe oraşe germane, inclusiv în comuna natală a lui Benedict al XVI-lea din Bavaria, Marktl.

Înainte de ceremonie, credincioşii, printre care mulţi preoţi şi călugăriţe, au stat răbdători la coadă pentru a trece de porţile de securitate şi a intra în piaţă. Unii au venit cu steaguri germane şi bavareze, dar şi cu steaguri argentiniene. Unii dintre credincioşii germani au afişat o pancartă mare pe care scria "Mulţumesc, Benedict!".

De luni până miercuri, aproape 200.000 de credincioşi veniseră deja la Bazilica Sfântul Petru pentru a se reculege la rămăşiţele teologului german, decedat sâmbătă la vârsta de 95 de ani şi a cărui demisie în 2013 a surprins întreaga lume.

Conform tradiţiei, sicriul de chiparos al lui Benedict al XVI-lea conţine monede şi medalii bătute în timpul pontificatului său, pallium-ul său (veşmântul liturgic) şi un text care descrie pe scurt pontificatul său, aşezat într-un cilindru de metal.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇