Viktor Orban, la catafalcul lui Benedict al XVI-lea. Vaticanul anunță cum se va desfășura înmormântarea fostului papă

Viktor Orban, la catafalcul lui Benedict al XVI-lea. Vaticanul anunță cum se va desfășura înmormântarea fostului papă

Zeci de mii de persoane, între care premierul Ungariei, Viktor Orban, i-au adus marţi un omagiu fostului papă Benedict al XVI-lea, în a doua zi în care trupul său a rămas expus în Bazilica Sfântul Petru pentru ca publicul să-şi ia rămas bun.

Între timp, Vaticanul a anunţat că funeraliile – care vor avea loc joi – vor fi similare cu cele ale unui papă în funcţie, inclusiv o înmormântare în trei sicrie.

Premierul ungar Viktor Orban, care, la fel ca Benedict, a cerut protejarea rădăcinilor creştine ale Europei, s-a aflat printre cele aproximativ 70.000 de persoane care i-au adus un omagiu la Bazilica Sfântul Petru, după ce luni au venit în jur de 65.000 de credincioşi.

ADVERTISING

Deoarece Benedict nu mai era pontif în funcţie când a murit, delegaţiile oficiale participante la funeralii au fost limitate la cele din Italia şi Germania natală.

Printre cei aşteptaţi să participe în calitate privată se numără preşedinţii Poloniei şi Ungariei şi monarhii Spaniei şi Belgiei.

Papa Francisc va prezida joi funeraliile lui Benedict în Piaţa Sfântul Petru, în faţa unei mulţimi care, potrivit estimărilor poliţiei de la Vatican, va fi de ordinul zecilor de mii de persoane.

Benedict a fost depus în Bazilica Sfântul Petru fără niciun fel de însemne papale, cum ar fi toiagul de argint cu crucifix, sau paliul, o bucată de ţesătură din lână purtată de papi şi de episcopi în jurul gâtului pentru a semnifica rolul lor de păstori ai turmelor lor. Papii sunt, totodată, episcopi ai Romei. Decizia de a nu avea aceste însemne în timpul expunerii publice pare să fi fost luată pentru a sublinia faptul că Benedict nu mai era papă atunci când a murit.

ADVERTISING

Însă liturghia pentru slujba de înmormântare de joi se va baza în mare parte pe cea pentru un papă în funcţie, cu unele modificări minore, în special în ceea ce priveşte rugăciunile, a declarat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni.

În sicriul lui Benedict vor fi aşezate paliuri, alături de monede şi medalii bătute în cei opt ani de pontificat şi un tub de plumb sigilat care va conţine un act scris în latină ce descrie pontificatul său - toate acestea fiind obişnuite pentru funeraliile papilor.

ADVERTISING

Aşa cum este tradiţional pentru papi, trupul lui Benedict va fi aşezat într-un sicriu de chiparos, care va fi transportat în afara Bazilicii Sfântul Petru şi în piaţă pentru funeralii.

Ulterior, aşa cum este de asemenea tradiţia, acesta va fi aşezat într-un sicriu de zinc şi apoi ambele vor fi aşezate într-un alt sicriu din lemn.

Benedict va fi înmormântat, conform dorinţei sale, în acelaşi loc din criptele de sub Bazilica Sfântul Petru unde a fost înmormântat iniţial Papa Ioan Paul al II-lea în 2005, înainte ca trupul său să fie mutat într-o capelă din bazilică în 2011.

În ceea ce-l priveşte pe Papa Francisc, suveranul pontif şi-a continuat activitatea normală de când Benedict al XVI-lea a murit sâmbătă, la vârsta de 95 de ani. El a avut seria obişnuită de audienţe şi întâlniri, luni şi marţi, iar miercuri îşi va ţine audienţa generală săptămânală.

Moartea lui Benedict, care în 2013 a devenit primul suveran pontif din ultimii 600 de ani care s-a retras în loc să domnească pe viaţă, ar putea face ca orice decizie de a părăsi funcţia să fie mai uşoară pentru Francisc şi pentru Biserică, care a întâmpinat în aceşti ani dificultăţi în a avea „doi papi".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇