Papa Benedict al XVI-lea, un om al premierelor, „fratele muncitor în slujba adevărului"

Papa Benedict al XVI-lea, un om al premierelor, „fratele muncitor în slujba adevărului"

Când Benedict al XVI-lea a demisionat în 2013, a devenit primul papă din ultimii 600 de ani care a renunțat la acest rol. Fostul cardinal Joseph Ratzinger a fost ales papă în aprilie 2005 după moartea Papei Ioan Paul al II-lea, devenind primul papă german din ultimii 1.000 de ani..

Joseph Ratzinger (Papa Benedict al XVI-lea) s-a născut la 16 aprilie 1927 în localitatea Marktl am Inn din Germania. Tatăl său, ofițer de poliție, provenea dintr-o familie de fermieri din Bavaria, iar mama era bucătăreasă.

Joseph și-a petrecut anii adolescenței în Traunstein, un orășel de la granița cu Austria. În acea perioadă, pe care el a numit-o „mozartiană”, el s-a format pe plan creștin, uman și cultural, se arată în biografia oficială publicată de Vatican.

Amintiri din Al Doilea Război Mondial

Viitorul papă Benedict nu a avut o tinerețe ușoară. Credința și educația cu care a crescut în familie l-au pregătit pentru teroarea instituită de regimul nazist - după atâtea decenii de la sfârșitul războiului, el încă avea vie amintirea momentului în care preotul parohiei sale a fost bătut de naziști și a povestit că era conștient de atmosfera ostilă la adresa Bisericii Catolice din Germania acelor timpuri.

Spre sfârșitul războiului, Joseph a fost încorporat într-o unitate auxiliară de apărare antiaeriană.

ADVERTISING

Din 1946 până în 1951, a studiat filosofia și teologia la Universitatea din Munchen și la colegiul superior din Freising. Alături de fratele său Georg, pe 29 iunie 1951 a fost numit preot la Catedrala din Freising.

În 1953 a obținut doctoratul în teologie cu o teză intitulată "Oamenii și Casa Domnului în doctrina Sfântulu Augustin despre Biserică".

Patru ani mai târziu, a devenit profesor universitar. A predat dogma și teologia fundamentală la școala superioară de folosofie și teologie din Freising. Între 1959 și 1969 a predat la Berlin, între 1963 și 1966 la Münster, iar din 1966 până în 1969 la Tübingen.

Din 1969, a devenit profesor de teologie dogmatică și de istoria dogmei la Universitatea din Regensburg, unde a ocupat ulterior postul de decan și pe cel de rector-adjunct.

Calea către Vatican

Ascensiunea lui Josph către Vatican a început între 1962 și 1965, perioadă în care a fost prezent la toate cele patru sesiuni ale Conciliului Vatican II în calitate de consilier-șef teologic al arhiepiscopului de Koln, cardinalul Josef Frings.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Experiența ca preot și expert la Conciliul Vatican II s-a dovedit extrem de valoroasă și fundamentală pentru tot restul vieții sale. Benedict spunea că a trăit această experiență ca pe o confirmare a propriei vocații, pe care a definit-o drept "teologică".

Numeroasele sale realizări teologice s-au succedat de-a lungul anilor, devenind repere importante pentru credincioșii catolici, în special pentru cei implicați în studii teologice avansate.

Un om al premierelor

Pe 24 martie 1977, Papa Paul al VI-lea l-a numit arhiepiscop de München și Freising. În același an, pe 28 mai, a devenit episcop, fiind primul preot diecezan din 80 de ani care a preluat conducerea pastorală a acestei mari eparhii bavareze. El și-a ales acest motto episcopal: "Fratele muncitor în slujba adevărului".

Joseph Ratzinger a fost numit cardinal de papa Paul al VI-lea la 27 iunie 1977.

ADVERTISING

La 25 noiembrie 1981 a fost numit de Papa Ioan Paul al II-lea Prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței. De asemenea, el a devenit președinte al Comisiei Biblice și al Comisiei Teologice Internaționale Pontificale.

La 15 februarie 1982 a demisionat din biroul pastoral al Arhiepiscopiei Munchenului și Freisingului pentru a se dedica rolului de președinte al Comisiei pentru redactarea catehismului Bisericii Catolice, iar cei șase ani de muncă intensă (1986-1992) reprezintă una dintre multele sale realizări remarcabile.

Ratzinger a fost ales vicedecan al Colegiului Cardinalilor în 1988, iar în 2002 Ioan Paul al II-lea a aprobat numirea sa ca decan, primind apoi calitatea de membru în cele mai importante consilii de la Vatican.

Ca decan al Colegiului Cardinalilor, el a prezidat alegerile pentru numirea următorului suveran pontif după moartea lui Ioan Paul al II-lea pe 2 aprilie 2005. la 8 aprilie, cardinalul Ratzinger a oficiat în Piața San Pietro de la Vatican slujba funerară în memoria lui Ioan Paul al II-lea.

"Habemus Papam"

La 19 aprilie 2005, cardinalul Joseph Ratzinger a fost ales papă, la vârsta de 78 de ani, în al patrulea tur de scrutin, devenind al 265-lea suveran pontif al Bisericii Romano Catolice. El și-a ales numele Benedict al XVI-lea.

Conservator teologic neabătut, sugestiv supranumit "Rottweilerul lui Dumnezeu", a apărat o linie conservatoare a Bisericii Catolice, în special în ceea ce priveşte avortul, homosexualitatea sau eutanasia.

Pe 11 februarie 2013 a demisionat din cauza problemelor de sănătate, o decizie care i-a luat prin surprindere chiar și pe cei mai apropiați colaboratori, notează BBC. Înaintea sa, doar Gregorio al XII-lea, la 4 iulie 1415, și Celestin al V-lea, la 13 decembrie 1294, au renunțat la pontificat.

În cei aproape opt ani de pontificat a întâlnit milioane de oameni, a făcut zeci de călătorii în Italia și pe plan extern și a reînnoit misiunea socială a Bisericii.

El a abordat problemele sărăciei și ale Africii, ale tineretului, ale ecumenismului și ale proclamării credinței într-o lume secularizată, însă scandalul "Vatileaks" din 2012 care a dezvăluit corupţia şi intrigile din sânul Vaticanului a contribuit din plin la retragerea lui.

Benedict a început lupta împotriva pedofiliei în Biserică, după numeroase acuzații despre abuzurile comise de preoții catolici asupra copiilor. La începutul acestui an, el a declarat că s-au făcut greșeli în gestionarea cazurilor de abuz în perioada în care era arhiepiscop de München, între 1977 și 1982.

Cu o sănătate tot mai fragilă, fostul suveran pontif și-a petrecut ultimii ani de viață la mănăstirea Mater Ecclesiae de la Vatican, iar succesorul său, Papa Francisc, îl vizita frecvent.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇