Când Benedict al XVI-lea a demisionat în 2013, a devenit primul papă din ultimii 600 de ani care a renunțat la acest rol. Fostul cardinal Joseph Ratzinger a fost ales papă în aprilie 2005 după moartea Papei Ioan Paul al II-lea, devenind primul papă german din ultimii 1.000 de ani..
Joseph Ratzinger (Papa Benedict al XVI-lea) s-a născut la 16 aprilie 1927 în localitatea Marktl am Inn din Germania. Tatăl său, ofițer de poliție, provenea dintr-o familie de fermieri din Bavaria, iar mama era bucătăreasă.
Joseph și-a petrecut anii adolescenței în Traunstein, un orășel de la granița cu Austria. În acea perioadă, pe care el a numit-o „mozartiană”, el s-a format pe plan creștin, uman și cultural, se arată în biografia oficială publicată de Vatican.
Amintiri din Al Doilea Război Mondial
Viitorul papă Benedict nu a avut o tinerețe ușoară. Credința și educația cu care a crescut în familie l-au pregătit pentru teroarea instituită de regimul nazist - după atâtea decenii de la sfârșitul războiului, el încă avea vie amintirea momentului în care preotul parohiei sale a fost bătut de naziști și a povestit că era conștient de atmosfera ostilă la adresa Bisericii Catolice din Germania acelor timpuri.
Spre sfârșitul războiului, Joseph a fost încorporat într-o unitate auxiliară de apărare antiaeriană.
Din 1946 până în 1951, a studiat filosofia și teologia la Universitatea din Munchen și la colegiul superior din Freising. Alături de fratele său Georg, pe 29 iunie 1951 a fost numit preot la Catedrala din Freising.
În 1953 a obținut doctoratul în teologie cu o teză intitulată "Oamenii și Casa Domnului în doctrina Sfântulu Augustin despre Biserică".
Patru ani mai târziu, a devenit profesor universitar. A predat dogma și teologia fundamentală la școala superioară de folosofie și teologie din Freising. Între 1959 și 1969 a predat la Berlin, între 1963 și 1966 la Münster, iar din 1966 până în 1969 la Tübingen.
Din 1969, a devenit profesor de teologie dogmatică și de istoria dogmei la Universitatea din Regensburg, unde a ocupat ulterior postul de decan și pe cel de rector-adjunct.
Calea către Vatican
Ascensiunea lui Josph către Vatican a început între 1962 și 1965, perioadă în care a fost prezent la toate cele patru sesiuni ale Conciliului Vatican II în calitate de consilier-șef teologic al arhiepiscopului de Koln, cardinalul Josef Frings.
Experiența ca preot și expert la Conciliul Vatican II s-a dovedit extrem de valoroasă și fundamentală pentru tot restul vieții sale. Benedict spunea că a trăit această experiență ca pe o confirmare a propriei vocații, pe care a definit-o drept "teologică".
Numeroasele sale realizări teologice s-au succedat de-a lungul anilor, devenind repere importante pentru credincioșii catolici, în special pentru cei implicați în studii teologice avansate.
Un om al premierelor
Pe 24 martie 1977, Papa Paul al VI-lea l-a numit arhiepiscop de München și Freising. În același an, pe 28 mai, a devenit episcop, fiind primul preot diecezan din 80 de ani care a preluat conducerea pastorală a acestei mari eparhii bavareze. El și-a ales acest motto episcopal: "Fratele muncitor în slujba adevărului".
Joseph Ratzinger a fost numit cardinal de papa Paul al VI-lea la 27 iunie 1977.
La 25 noiembrie 1981 a fost numit de Papa Ioan Paul al II-lea Prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței. De asemenea, el a devenit președinte al Comisiei Biblice și al Comisiei Teologice Internaționale Pontificale.
La 15 februarie 1982 a demisionat din biroul pastoral al Arhiepiscopiei Munchenului și Freisingului pentru a se dedica rolului de președinte al Comisiei pentru redactarea catehismului Bisericii Catolice, iar cei șase ani de muncă intensă (1986-1992) reprezintă una dintre multele sale realizări remarcabile.
Ratzinger a fost ales vicedecan al Colegiului Cardinalilor în 1988, iar în 2002 Ioan Paul al II-lea a aprobat numirea sa ca decan, primind apoi calitatea de membru în cele mai importante consilii de la Vatican.
Ca decan al Colegiului Cardinalilor, el a prezidat alegerile pentru numirea următorului suveran pontif după moartea lui Ioan Paul al II-lea pe 2 aprilie 2005. la 8 aprilie, cardinalul Ratzinger a oficiat în Piața San Pietro de la Vatican slujba funerară în memoria lui Ioan Paul al II-lea.
"Habemus Papam"
La 19 aprilie 2005, cardinalul Joseph Ratzinger a fost ales papă, la vârsta de 78 de ani, în al patrulea tur de scrutin, devenind al 265-lea suveran pontif al Bisericii Romano Catolice. El și-a ales numele Benedict al XVI-lea.
Conservator teologic neabătut, sugestiv supranumit "Rottweilerul lui Dumnezeu", a apărat o linie conservatoare a Bisericii Catolice, în special în ceea ce priveşte avortul, homosexualitatea sau eutanasia.
Pe 11 februarie 2013 a demisionat din cauza problemelor de sănătate, o decizie care i-a luat prin surprindere chiar și pe cei mai apropiați colaboratori, notează BBC. Înaintea sa, doar Gregorio al XII-lea, la 4 iulie 1415, și Celestin al V-lea, la 13 decembrie 1294, au renunțat la pontificat.
În cei aproape opt ani de pontificat a întâlnit milioane de oameni, a făcut zeci de călătorii în Italia și pe plan extern și a reînnoit misiunea socială a Bisericii.
El a abordat problemele sărăciei și ale Africii, ale tineretului, ale ecumenismului și ale proclamării credinței într-o lume secularizată, însă scandalul "Vatileaks" din 2012 care a dezvăluit corupţia şi intrigile din sânul Vaticanului a contribuit din plin la retragerea lui.
Benedict a început lupta împotriva pedofiliei în Biserică, după numeroase acuzații despre abuzurile comise de preoții catolici asupra copiilor. La începutul acestui an, el a declarat că s-au făcut greșeli în gestionarea cazurilor de abuz în perioada în care era arhiepiscop de München, între 1977 și 1982.
Cu o sănătate tot mai fragilă, fostul suveran pontif și-a petrecut ultimii ani de viață la mănăstirea Mater Ecclesiae de la Vatican, iar succesorul său, Papa Francisc, îl vizita frecvent.