20 de ani de închisoare pentru unul dintre cei mai violenți protestatari care au atacat Capitoliul

20 de ani de închisoare pentru unul dintre cei mai violenți protestatari care au atacat Capitoliul

Un bărbat din California, de 37 de ani, cu un istoric de violenţă politică, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare. Este una dintre cele mai aspre pedepse după revolta din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliul Statelor Unite.

În ziua asaltului, David Nicholas Dempsey s-a luptat cu poliţia cu arme improvizate, inclusiv cu un catarg de drapel.

De asemenea, el a atacat poliţiştii cu picioarele şi a lovit un agent în cap cu o cârjă metalică. S-a urcat pe alţi protestatari, folosindu-i drept "schele umane", au declarat procurorii.

ADVERTISING

A rănit cel puţin doi poliţişti şi a fost descris de procurori drept unul dintre cei mai violenţi manifestanţi din timpul asaltului asupra Capitoliului, relatează Associated Press.

Condamnările de după atac

Sentinţa lui David Nicholas Dempsey este exemplară: puţini atacatori au fost condamnaţi atât de sever.

Doar Enrique Tarrio, fost lider al Proud Boys, a primit o pedeapsă mai grea, 22 de ani de închisoare, pentru "orchestrarea unei conspiraţii" care să împiedice transferul paşnic al puterii de la Donald Trump la Joe Biden, după alegerile prezidenţiale din 2020.

ADVERTISING

În total, 1.400 de persoane au fost inculpate pentru infracţiuni de diverse grade de gravitate pentru implicarea lor în asaltul asupra Capitoliului, potrivit datelor Departamentului de Justiţie. Peste 900 dintre acestea au fost declarate vinovate şi condamnate, aproximativ două treimi primind pedepse cu închisoarea care variază de la câteva zile la cei 22 de ani, pe care i-a primit Tarrio.

Cine este şi ce a făcut Dempsey la Capitoliu

Violenţa lui Dempsey a fost atât de extremă, încât a atacat un alt protestatar care încerca să îl dezarmeze, au arătat procurorii. "David Dempsey este violenţa politică personificată", i-a spus judecătorului procurorul adjunct Douglas Brasher.

ADVERTISING

Dempsey purta o vestă tactică, o cască şi o mască cu steag american care îi acoperea faţa atunci când a atacat poliţia într-un tunel. El a pulverizat spray cu piper asupra detectivului Phuson Nguyen Poliţia metropolitană, în momentul în care un alt protestatar i-a smuls masca de gaze a poliţistului, au arătat procurorii. "Spray-ul iritant i-a ars detectivului Nguyen plămânii, gâtul, ochii şi faţa şi l-a lăsat fără suflare, temându-se că îşi va pierde conştienţa şi va fi călcat în picioare de mulţime", au scris aceştia.

Dempsey l-a lovit apoi pe sergentul Jason Mastony în cap cu o bară metalică, crăpând scutul măştii sale de gaze şi rănindu-l la cap.

Dempsey şi-a numit comportamentul "reprobabil" şi a prezentat scuze ofiţerilor de poliţie pe care i-a agresat: "Voi vă îndeplineaţi îndatoririle, iar eu am răspuns cu ostilitate şi violenţă".

Dempsey e fost muncitor în construcţii şi angajat al unui restaurant fast-food.

Cazierul său judiciar din California include condamnări pentru tâlhărie, furt şi agresiune. Condamnarea pentru agresiune a pornit de la o adunare din octombrie 2019, lângă cheiul Santa Monica, unde Dempsey a atacat persoane care manifestau paşnic împotriva preşedintelui Trump de atunci, au declarat procurorii. "Protestul paşnic a devenit violent când Dempsey a scos din pantaloni un spray pentru urşi şi l-a dispersat de la mică distanţă împotriva mai multor protestatari", au spus procurorii, menţionând că Dempsey a fost condamnat atunci la 200 de zile de închisoare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇