Studenții condamnă eliminarea vacanței de Paște și cer premierului demiterea ministrului Educației

Studenții condamnă eliminarea vacanței de Paște și cer premierului demiterea ministrului Educației

Liga Studenţilor condamnă eliminarea vacanţei de Paşte din calendarul anului şcolar 2023 – 2024 şi cere ministrului Educaţiei, Ligia Deca, remedierea situaţiei.

Studenţii susţin că peste 65.000 de copii vor fi puternic afectaţi pentru că nu-şi vor putea vedea părinţii plecaţi la muncă în străinătate.

Liga Studenţilor cere premierului Nicolae Ciucă demiterea Ligiei Deca, în cazul în care ordinul referitor la structura anului şcolar nu va fi modificat.

”Liga Studenţilor (LS IAŞI) condamnă gestul Ligiei Deca, ministrul Educaţiei, de a elimina vacanţa de Paşte din calendarul anului şcolar 2023-2024, calificând gestul drept unul anti-creştin, aducând aminte de măsuri identice luate la începutul regimului totalitar comunist din România”, au transmis, meircuri, studenţii, într-un comunicat de presă.

ADVERTISING

Potrivit documentului, proiectul de calendar pentru anul şcolar 2023-2024 a fost publicat iniţial pe 27 ianuarie, vacanţa de Paşte fiind propusă în alt interval de timp decât cel care să acopere data când creştinii ortodocşi sărbătoresc Sf. Paşte - 5 mai.

”Ministerul Educaţiei a eliminat ca zile libere (fără şcoală), chiar şi datele de 3 şi 6 mai, când pică Vinerea Mare şi a doua zi de Paşte, deşi acestea sunt sărbători legale. De asemenea, au fost ignorate şi datele echivalente pentru romano-catolici sau alte culte. Deşi au existat critici în spaţiul public faţă de eliminarea vacanţei de Paşte şi amendamente depuse de diverse organizaţii în acest sens, Ministerul Educaţiei a păstrat proiectul iniţial.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Decizia vine în contradicţie şi cu Tratatul privind Uniunea Europeană, care, în preambul, recunoaşte „moştenirea culturală, religioasă şi umanistă a Europei". Mai mult, vacanţa de Paşte reprezintă un moment în care copiii ai căror părinţi lucrează în străinătate îi pot revedea pe aceştia, familiile adunându-se împreună cu ocazia sărbătorilor Pascale”, se mai arată în comunicat.

Potrivit ordinului de ministru, în anul şcolar 2023 – 2024, vacanţa de primăvară este programată în perioada 13 – 21 aprilie 2024, în condiţiile în care Paştele ortodox este în 5 mai, iar cel catolic în 31 martie.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇