Legile Educației mai așteaptă: În PSD se vrea o "serioasă revizie", iar Dîncu nu s-a dus la ședința "experților" UPDATE Reacția PNL

Legile Educației mai așteaptă: În PSD se vrea o "serioasă revizie", iar Dîncu nu s-a dus la ședința "experților" <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span> Reacția PNL

Azi are loc prima şedinţă a „experţilor” din PSD, PNL şi UDMR, reuniţi să dezbată legile Deca ale Educaţiei.

Doar că din PSD se cere o amânare.

Potrivit surselor Edupedu, din delegația PSD lipsește Vasile Dîncu, iar Mihnea Costoiu (prezent la şedinţă) a cerut prelungirea termenelor de aprobare a Legilor Educației și dezbatere extinsă pe drafturile Ligiei Deca.

Până pe 15 februarie, ministrul voia ca legile să fie aprobate în Guvern şi trimise la Parlament pentru dezbatere în procedură de urgență.

Oficial (pe Facebook) Vasile Dîncu îi cere lui Marcel Ciolacu prelungirea termenelor pentru prezentarea Legilor Educaţiei în coaliţie şi în Guvern, pentru că acestea au nevoie de "o serioasă revizie" şi de consultări cu cei din sistem.

"După şapte ani de la debutul dezbaterii pentru 'România Educată', observăm că Legile Educaţiei, deşi ţinute într-o confidenţialitate de neînţeles, au creat o vie dezbatere şi multe reacţii din mediul educaţional.

ADVERTISING

Este clar că aşteptarea societăţii este mare şi e nevoie de dezbatere mai amplă şi analize aprofundate.

După o scurtă analiză a proiectelor de lege, constatăm că sunt multe lucruri care vor trebui refăcute şi căutate soluţii la unele probleme.

Sunt multe măsuri administrative, dar puţine schimbări de paradigmă care să ne dea certitudinea că vor asigura adaptarea şcolii şi a copiilor la schimbările rapide de la nivelul culturii, civilizaţiei şi mediului tehnologic", a scris Dîncu pe Facebook.

Acesta observă că "legile au suferit completări importante şi modificări faţă de variantele negociate în exerciţiul ministrului Sorin Cîmpeanu şi acum trebuie revăzute serios pentru că sunt multe elemente de originalitate, nediscutate până acum şi care trebuie studiate şi armonizate cu restul prevederilor".

"Fiind vorba despre viitorul României, nu cred că putem aborda politicianist sau superficial aceste legi; va trebui să ne aplecăm serios pentru ca rezultatul să fie un instrument legislativ care să reziste mai mult în timp. Sunt, în actualele proiecte de lege, elemente care au nevoie de minime studii de impact, de analize de specialitate şi chiar de consultarea unor eşantioane de părinţi, cadre didactice sau specialişti în educaţie.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Pentru PSD şi pentru stânga românească, angajamentul privind educaţia este o componentă principală de program politic şi tratăm acest lucru cu maximă responsabilitate", a adăugat Dîncu.

Fostul ministru menţionează şi câteva aspecte care au ajuns în presă şi au creat nemulţumire:

"Sunt şi lucruri care au inflamat opinia publică înainte de a ajunge în transparenţă, aşa cum este eliminarea specializării învăţător-educatoare din oferta educaţională a liceelor pedagogice sau eliminarea orelor de istorie a Holocaustului din programă, dar toate aceste teme vor fi repuse în discuţie cu specialiştii şi cu colegii din coaliţie".

ADVERTISING

Reacţia PNL

Purtătorul de cuvânt al PNL Ionuţ Stroe îi răspunde lui Vasile Dîncu.

”Calendarul pe Legile Educaţiei este agreat în coaliţie şi rămâne acelaşi. Nu înţelegem declaraţiile domnului Vasile Dîncu, mai ales că nu sunt în concordanţă cu cele asumate de PSD în această situaţie.

Ce este clar e că Legile Educaţiei îşi vor urma parcursul aşa cum am stabilit. Vor intra pe circuitul de avizare interministerială în Guvern, spre adoptare, după ce experţii partidelor din coaliţie le-au consultat, iar ulterior vor merge în Parlament pentru a fi dezbătute şi votate.

E posibil ca dl Dîncu să nu fi fost informat. Nu ştim. Cert este că există un consens în coaliţie şi un calendar asumat ferm pe tema Legilor Educaţiei”, a transmis Stroe.

În 10 ianuarie, liderii coaliţiei de guvernare au decis ca experţii din partide să lucreze cu Ministerul Educaţiei din data de 1 februarie pentru ca proiectele Legilor Educaţiei să poată fi adoptate de către Guvern până pe 15 februarie, iar Parlamentul să le voteze până pe 15 martie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇