Școala deschisă în pandemie: Adeverințe medicale online și absențe motivate dacă elevul spune că a avut simptome de COVID

Școala deschisă în pandemie:  Adeverințe medicale online și absențe motivate dacă elevul spune că a avut simptome de COVID

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a dat, joi dimineață, câteva detalii despre redeschiderea școlilor, prevăzută la data de 8 februarie. De asemenea, el a precizat și ce anume se va schimba sau introduce în ordinul privind redeschiderea școlilor.

Oficialul din Educație are, la această oră, o videoconferință cu inspectorii şcolari generali.

Întrunirea online are loc în contextul în care de la prima oră Ministerul pe care îl conduce a publicat proiectul de ordin privind regulile ce trebuie respectate în unitățile de învățământ. Documentul este un draft și trebuie aprobat și de Ministerul Sănătății.

Detalii aici - Cum se redeschid școlile: Distanţă de 1 metru între elevi, masca va fi purtată permanent, iar copiii vor fi supreavegheaţi în pauze

Transportul elevilor

Ministrul Educației a făcut un apel la autoritățile responsabile privind transportul elevilor către unitățile de învățământ. Sunt necesare măsuri de precauție, întrucât transportul în comun reprezintă un element major de răspândire a SARS-CoV-2.

ADVERTISING

”Mă refer și la pregătirea mijloacelor de transport școlar - microbuze și autobuze școlare. Folosesc această ocazie pentru a face un apel la comunitățile locale care partajează responsabilitatea împreună cu școala, în ceea ce privește transportul școlar.

Știm foarte bine că posibilitatea de infectare este foarte crescută tocmai pe parcursul transportului. Dacă la transportul local nu avem competențe directe, deși o să facem apel către autoritățile locale pentru ca, spre exemplu, să încercăm să rezervăm mijloace de transport pentru elevi.

Lucrul acesta s-a făcut în alte state. Dar este sigur că transportul școlar intră sub responsabilitatea școlilor și autorităților școlare. Acolo trebuie luate toate măsurile de precauție, pentru ca această etapă să nu constituie un factor important de transmitere a virusului”, a declarat, joi dimineață, Sorin Cîmpeanu.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Scenariul verde ar putea urca și la școli până la 1,5 cazuri/mia de locuitori

Școlile se vor redeschide luni, în trei scenarii:

  • Scenariul verde, care presupune ca incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate să fie mai mică sau egală cu 1 la mia de locuitori;
  • Scenariul galben, când incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1 la mie dar mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori;
  • Scenariul roșu, când incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3 la mie.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat cele 3 scenarii privind redeschiderea şcolilor. Care sunt acestea

De menționat este că aceste limite se aplică doar în domeniul Educației, în restul cazurilor aplicându-se astfel:

ADVERTISING
  • Scenariul verde - rata de infectare cuprinsă între 0 - 1,5 cazuri la o mie de locuitori
  • Scenariul galben - rata de infectare între 1,5 - 3 cazuri/ 1.000 de locuitori
  • Scenariul roșu - peste 3 infecții la o mie de locuitori

Ministrul a precizat că a primit mai multe propuneri de armonizare a acestor date, întrucât riscă să creeze confuzie. A dat de înțeles că și pentru școli va urca la 1,5 pragul, ceea ce ar însemna mai multe școli deschise. Nu a spus când va fi luată o decizie și transmisă și școlilor care luni trebuie să primească elevii.

Un alt subiect important pentru forma finală a acestui ordin este următorul: am primit multe întrebări privind scenariile (descrise mai sus - n.red.). Acestea sunt scenariile din vechiul ordin comun, scenarii cu care sistemul Educației a fost obișnuit. Acum, știți foarte bine, sunt scenarii diferite pentru o altă parte a societății. (...) Există propunerea de armonizare, în așa fel încât indiferent de domeniu să vorbim de aceleași scenarii.

Această armonizare va genera un număr mult mai mare de elevi care vor începe școala, pentru că mai multe localități se vor regăsi în scenariul verde, când toate școlile se deschid și nu se vor mai regăsi în cel galben, când se redeschid doar grădinițele și învățământul primar plus clasele terminale. E o decizie importantă.

Această variantă cu scenariul cu până la 1 la mie verde, am estimat peste 2 milioane de elevi care ar începe școala teoretic.

Sorin Cîmpeanu

Adeverințele medicale

De asemenea, ministrul a precizat că în ordinul comun dintre cele două ministere, Sănătate și Educație, va fi introdus un articol, potrivit căruia să fie valabile și adeverințele medicale eliberate electronic.

Este vorba despre certificatele medicale ce atestă boli cronice atât în cazul elevilor, cât și al profesorilor.

Totodată, Cîmpeanu a precizat că adeverințele medicale ale elevilor emise în primul semestru își vor păstra valabilitatea și în al doilea semestru.

”Adeverințele medicale ale elevilor cu vulnerabilități din primul semestru rămân valabile. Dacă sunt eliberate pentru o boală cronică, de exemplu diabet, este clar că nu s-au vindecat de diabet între semestre.

De asemenea, vom introduce un articol conform căruia se iau în considerare adeverințele în format electronic”, a adăugat șeful de la Educație.

Cîmpeanu anunţă că elevii și profesorii cu probleme medicale vor învăţa și preda în continuare online

Absențe motivate pentru elevii cu simptome

Un alt aspect important precizat de ministru este cel referitor la elevii care vor fi obligați să rămână la domiciliu în cazul în care prezintă simptome de COVID-19.

Copiii vor putea rămâne fără probleme le domiciliu, întrucât absențele le vor fi motivate.

”Poate ar trebui mai clar precizate situațiile în care elevul are simptome. Recomandarea este să nu se prezinte în comunitate. În situația în care elevul prezintă simptome și nu vine la școală, nu se pun absențe. Sau absențele vor fi motivate. Îi rog pe inspectorii școlari să ia în considerare acest lucru”, a mai afirmat ministrul, înainte de da cuvântul inspectorilor școlari.

Citește și alte știri din Educație:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇