Ministrul Educației spune cum va fi la școală: Elevii vor sta câte 2 în bancă, fără panouri de plexiglas. Dacă nu poartă mască, nu sunt primiți și profesorii vor fi sancționați

Ministrul Educației spune cum va fi la școală: Elevii vor sta câte 2 în bancă, fără panouri de plexiglas. Dacă nu poartă mască, nu sunt primiți și profesorii vor fi sancționați

Elevii vor sta câte doi în bancă, spune ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru că portul măștii este incomparabil mai important decât câțiva centimetri în plus. Masca e mai importantă și decât panourile se plexiglas, care, afirmă ministrul, și-au dovedit inutilitatea.

Sorin Cîmpeanu a declarat, la Antena 3, marți seara, că nu va semna niciodată un ordin care este imposibil de pus în practică, astfel că elevii vor sta ca și până acum, câte 2 în bancă, dar vor purta mască.

„Portul măștii este esențial, incomparabil mai important decât câțiva centimetri în plus sau în minus la distanța dintre elevi”, a spus Cîmpeanu.

Întrebat dacă acest lucru nu înseamnă că autoritățile s-au hazardat când au folosit panourile de plexiglas, Cîmpeanu a spus că „s-a hazardat o lume întreagă”, dar între timp toți au aflat că panourile au fost inutile.

„Nu vreau să iau apărarea nimănui, dar în Italia am văzut cum tăiau băncile, cum montau panourile de plexiglas, ca mai apoi să se descopere că atâta timp cât nu există o instalație de climatizare capabilă să extragă din încăpere aerul uzat plin de aerosoli erau inutile acele separatoare, pentru că nu puteai să împiedici aerosolii să treacă pe sub, pe lângă sau peste panou. Sunt multe state care s-au păcălit. A fost o situație nouă, au fost încercate soluții. Acum știm că nu este o soluție”, a mai spus ministrul Educației.

ADVERTISING

Cămpeanu promite reguli mai simple decât ale lui Anisie

Școlile se redeschid începând din 8 februarie, în funcție de incidența cazurilor de Covid din fiecare localitate, a anunțat, marți, președintele Klaus Iohannis, în urma unei ședințe avute la Cotroceni, la care au mai participat premierul, ministrul Sănătății și cel al Educației.

Urmează acum, cel mai probabil miercuri seară, să fie emis un ordin comun al ministerelor Sănătății și Educației, care va reglementa deschiderea școlilor în detaliu, de la triaj, până la testarea elevilor și profesorilor pentru COVID.

Cîmpeanu spune că acest ordin va fi mult mai clar decât cel precedent, emis de miniștii Nelu Tătaru și Monica Anisie, care avea 50 de pagini.

Când e închisă clasa, când e închisă școala

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat marţi că în cazul în care doi elevi din aceeaşi clasă vor fi confirmaţi cu noul coronavirus, activitatea acelei clase va fi suspendată.

ADVERTISING

"Din perspectiva procesului educaţional, ne gândim la varianta în care, dacă apar două cazuri într-o clasă, să fie suspendată activitatea la acea clasă. Dacă apare un singur caz, să nu fie suspendată, dar să se facă testarea. La cel puţin două cazuri, se suspendă activitatea în clasa respectivă. Nu în toată şcoala, ci doar în clasă", a spus Cîmpeanu.

Potrivit acestuia, în cazul în care un educator sau învăţător se va îmbolnăvi şi nu îi va putea prelua nimeni atribuţiile, atunci acea clasă va face cursuri online.

"Din păcate, în cele mai multe neexistând cadre didactice care ar putea să preia atribuţiile unui educator sau unui învăţător, acea clasă va trece în online", a arătat ministrul Cîmpeanu.

Însă dacă sunt mai multe clase în care în fiecare apar mai mult de două cazuri, se suspendă activitatea întregii şcoli.

"Dacă sunt doi profesori care au o mişcare mai accentuată în interiorul şcolii care sunt depistaţi pozitivi, atunci se trece direct la suspendarea cursurilor în întreaga şcoală. Asta în sistemul preuniversitar.

În sistemul universitar, lucrurile stau cu totul şi cu totul altfel, pentru că aici vorbim de facultăţi, universităţi, clădiri, campusuri, lucrurile sunt mult mai complicate. Dar principiul va fi acelaşi", a explicat ministrul Educaţiei, precizând că fiecare universitate va decide cum procedează.

ADVERTISING

Testarea elevilor, în teorie. În practică, nu are cine să-i testeze

Ulterior, la Digi 24, ministrul Educației a adus și alte lămuriri.

”Am făcut o simulare pe cifrele de astăzi, dacă s-ar păstra şi duminică, înainte de  ziua de luni, 8 februarie, am avea un număr de 2.420.000 de elevi în şcoli, deci am avea 80 la sută din elevi în şcoli, într-un număr de 6.713 şcoli din 7.203 unităţi de învăţământ.

Am avea, cel puţin teoretic, efective complete, spun teoretic pentru că sunt acele cinci excepţii, foarte important de menţionat: elevii care au vulnerabilităţi medicale, certificate ca atare, elevii care au aparţinători cu care  locuiesc şi cărora le-ar face foarte mult rău dacă ar accelera acest risc de transmitere, apoi elevii care prezintă simptome specifice, profesorii cu vulnerabilităţi cronice şi ultima situaţie, foarte complicată, profesorul care are şi el simptome şi trebuie să stea şi el acasă”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la Digi 24, marţi seară.  

Întrebat dacă la şcoală se vor face teste rapide celor cu simptome de COVID-19, Cîmpeanu a declarat că există o problemă a personalului medical care să facă aceste teste.  

”Testarea este un act medical, nu un act educaţional. Cine a sugerat că profesorii ar putea să administreze aceste teste, a greşit profund. Trebuie personal medical. În educaţie sunt angajaţi doar 113 medici şi 268 de asistenţi medicali. Se adaugă cei 788 de medici de medicină generală, plus 540 de stomatologi, plus 3.000 de asistenţi medicali, angajaţi ai Ministerului Sănătăţii care, însă, toţi lucrează acum la DSP.

Ei trebuie să se întoarcă din DSP, în total am avea 5.000 de persoane cu  competenţe medicale, capabile să administreze aceste teste, să aibă grijă de copiii care ar prezenta simptome  în şcoală”, a declarat Cîmpeanu.  

Ministrul a explicat că cele 5.000 de cadre medicale vor fi disponibile în doar 5.000 de şcoli, dintr-un total de 17.000 câte sunt în prezent.  

Elevii care nu poartă mască nu sunt primiți la școală. Profesorii, sancționați

Sorin Cîmpeanu a mai precizat că şcolile sunt dotate cu măşti de protecţie pentru elevi şi cadrele didactice.  

”Sunt 37 milioane de măşti în şcolile din România, la acest moment. Sunt măşti achiziţionate de către Inspectoratele Şcolare. Există un alt stoc de măşti, achiziţionate de autorităţile locale, care se adaugă acestor 37 de milioane”, a declarat ministrul.  

Întrebat ce se va întâmpla, dacă elevii sau profesorii nu vor purta măşti, Cîmpeanu a declarat că speră ca toţi să dea dovadă de responsabilitate, însă dacă un elev va refuza masca, acesta nu va fi primit în colectivitate, iar dacă un profesor va refuza să poarte o mască de protecţie sanitară, atunci va fi sancţionat de Inspectoratul Şcolar.  

”Îmi place să cred că vom da cu toţii dovadă de responsabilitate, mai ales adulţii, cei care avem datoria să îi educăm pe copii. Dacă sunt probleme medicale, care împiedică un copil să poarte masca... Mă tem că va trebui să nu fie primit în colectivitate.

În cazul profesorilor este foarte clar că nu trebuie să existe aşa ceva şi aici, dacă la elevi sunt convins că lucrurile pot fi discutate de către profesor, conducerea şcolii împreună cu părinţii, în cazul profesorilor care refuză să poarte masca, Inspectoratul Şcolar trebuie să intervină. Nu e acceptabil aşa ceva.

Este vorba de măsuri de siguranţă, iar portul măştii va fi măsura de bază, măsura de protecţie esenţială. Să refuze acest lucru este intolerabil”, a mai declarat Cîmpeanu.

Citește articolele zilei pe Spotmedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇