Protestul antimască al unui profesor la clasă: Fiecare animăluț stă cuminte la el în țarc (Video)

Protestul antimască al unui profesor la clasă: Fiecare animăluț stă cuminte la el în țarc (Video)

Un profesor din Oradea a protestat față de măsurile sanitare impuse în școli în contextul pandemiei, deoarece el le consideră abuzive. Acesta a purtat la ore o mască de clovn și, cu acordul elevilor, după cum scrie el, a manifestat alături de aceștia în timpul orei.

Cadrul didactic a postat un clip video pe Facebook în care se referă la elevi cu termenul de ”animăluțe”. Nelu Pop spune că din cauza regulilor ce trebuie respectate în școli elevii sunt ținuți ”în țarc”.

”Azi la oră, cu acordul elevilor, am ales aceasta formă de protest.…”, scrie el pe rețeaua unde a postat imaginile.

”Bună ziua! Ne aflăm astăzi la oră. Nelu Pop mă numesc, sunt profesor la Liceul Sportiv din Oradea. Și vreau să vă prezint cum arată o oră în condițiile de astăzi. În condițiile în care Guvernul ăsta ne obligă să purtăm măști și ne determină să ne comportăm și să fim ca niște animăluțe în țarc.

ADVERTISING

Hai să vedem cum arată animăluțele din jurul nostru (face referire la elevi – n.red.), care nu au voie să părăsească țarcul, au doar cinci minute de pauză. N-au voie să își dea măștile jos, merg la toaletă pe rând. Dacă vor să tragă o gură de aer, tot așa pe rând. Își trag masca jos și se duc la geam să respire”, spune Nelu Pop în imaginile pe care le-a publicat pe contul său de Facebook.  

Apoi, profesorul îndreaptă dispozitivul cu care filmează spre elevi. Aceștia stau în băncile lor și poartă, la rândul lor, măști din cauciuc ce le acoperă complet chipul.

elevi
Foto: captură video Facebook/ Nelu Sandu Pop

Ce spun elevii

Cadrul didactic își întreabă elevii, care sunt în clasa a XI-a, cum li se pare ”regimul ăsta în care ne aflăm”?

Elevii răspund ironic ”absolut”, ”perfect”.

”Fiecare animăluț stă cuminte la el în țarc. Asta vrea și asta ne cere (sic!) cei care ne conduc. Asta ne cer guvernanții și asta vrea ministerul. Să stăm supuși. Asta se cere de la noi, să nu facem absolut nimic, să stăm ca animăluțele în țarc. Este o formă de protest. Dacă m-aș fi manifestat în scris, aș fi considerat pamflet, pentru unii probabil o aroganță, dar sunt din ce în ce mai mulți oameni care încearcă să protesteze (față de măsurile impuse de pandemie – n.red.) și vă îndemn și pe voi să protestați într-o formă sau alta”, mai spune profesorul în clipul video.

ADVERTISING

A vorbit și despre politică

Ulterior, Nelu Pop vorbește și despre politicianul George Simion, care a candidat la alegerile prezidențiale de anul trecut.

”La fel cum George Simion stă noapte de noapte și e supus la tot felul de abuzuri din partea... începând cu autoritățile statului, tot așa vă îndemn și pe voi să luați măsuri și haideți să încercăm să schimbăm ceva”, mai spune profesorul.

Propaganda electorală este strict interzisă în școli.

Iată imaginile:

https://www.facebook.com/nelusandu.pop.33/posts/160542299012301

Plângere penală și cercetare disciplinară

Virgil Blage, inspector școlar general, de la ISJ (Inspectoratul Școlar Județean) Bihor, spune că la ISJ se pregătește o plângere penală împotriva lui Nelu Pop.

Totodată, va fi declanșată și o cercetare disciplinară.

”Vom demara procedura de cercetare disciplinară la adresa dl profesor, iar la nivelul inspectoratului școlar suntem în curs de redactare a documentelor pentru a depune o plângere penală pentru împiedicarea combaterii și prevenirii pandemiei (...) Este inacceptabil să se întâmple așa ceva în condițiile în care întreaga țară este cuprinsă de efortul de a stopa pandemia”, a declarat inspectorul școlar general Virgil Blage într-o intervenție telefonică la Digi24.

ADVERTISING

Referitor la faptul că profesorul ”a obținut acordul elevilor”, Blage susține că acest lucru nu este posibil, întrucât elevii sunt minori:

”În niciun caz (nu putea obține acordul lor - n.red.). Eu cred că elevii și-au dat acordul la presiunea făcută de dl profesor. Este inițiativa profesorului, el le-a sugerat măștile pe care să le achiziționeze”, a completat Blage.

Întrebat ce se va întâmpla cu Pop până se finalizează ancheta și documentele privind plângerea penală, inspectorul școlar spune că... nimic.

”Deci procedura de suspendare noi ne-am gândit de ieri să procedăm la suspendarea lui, dar din punct de vedere legal este imposibil în acest moment să îl suspendăm. Chiar și pentru un astfel de gest. Am studiat foarte bine legea, este abrogat acel articol care ne permitea să îl suspendăm pe perioada cercetării disciplinare.

O să încercăm să îl ținem sub supraveghere, să avem discuții cu dl profesor. Eu azi o să îl invit la Inspectoratul Școlar și vom încerca să limităm contactul lui cu elevii, cu clasa”, a mai spus Virgil Blage.

Referitor la propaganda electorală făcută de Pop, Blage punctează că este o ”situație nemaiîntâlnită până acum”, iar ”acest lucru va cântări greu” la ancheta disciplinară.

Și o altă profesoară instigă la nerespectarea regulilor

Totodată, în Oradea mai există un caz cu un cadru didactic ce refuză să respecte regulile sanitare, impuse pentru a stopa pandemia.

Este vorba despre o profesoară, de la Şcoala Gimnazială Dacia. Ea își îndeamnă elevii să vină la ore fără mască, a povestit Blage.

”Mai avem un caz. O profesoară care instigă la nerespectarea regulilor. Îşi trimite copiii la şcoală fără mască şi se laudă că la orele ei masca nu se poartă. Este cadru didactic la Şcoala Gimnazială Dacia şi a participat şi la protestul de sâmbătă (împotriva purtării măştilor în şcoli - n.red.)”, a declarat el pentru Bihoreanul.

Față de această profesoară sunt luate măsuri similare ca în cazul profesorului de la liceul sportiv. Așadar, ea va fi cercetată disciplinar și se va depune plângere penală pe numele ei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇