Cărțile pentru copii care îi oripilează pe părinți: Abilități de pupat în fund, exerciții de înjurat profesorii și ”Află dacă frații tăi nu sunt și copiii diavolului” (Foto)

Cărțile pentru copii care îi oripilează pe părinți: Abilități de pupat în fund, exerciții de înjurat profesorii și ”Află dacă frații tăi nu sunt și copiii diavolului” (Foto)

Un volum destinat elevilor, disponibil în librăriile din țara noastră, a provocat un val de reacții critice pe Facebook. Cartea conține mesaje controversate și, așa cum precizează editura care a publicat-o, poate atrage exmatricularea.

„Profu’ crede că învăț – caiet plin de idei ca să supraviețuiești anului școlar”, cartea apărută în august anul trecut la editura Litera, este disponibilă pe mai multe site-uri, inclusiv pe site-ul librăriei Cărturești, unde este inclusă în categoria „Materiale educaționale”.

Potrivit prezentării editurii Litera, volumul semnat de Elise de Rijck se adresează elevilor cu vârsta recomandată de 6-8 ani și 8-10 ani care se plictisesc în clasă, celor care se joacă pe ascuns pe telefonul mobil în timpul orelor și celor nu foarte studioși "care se uită pierduți la tablă fără să înțeleagă mare lucru".

ADVERTISING

"Exersează-ți talentul de a ascuți creioane, visează cu ochii deschiși la locul unde ai prefera să fii, dându-l pe mâna unui tatuator pe cel mai enervant prof când e beat pulbere, și joacă bingo în secret cu colegii! Acestea și alte idei îți vor ocupa timpul cât să pari extrem de atent în clasă. Plină de idei despre cum să supraviețuiești anului școlar. Cu pagini albe la care să sari imediat ce profu’ se uită peste umărul tău", se arată în prezentarea cărții.

"ATENȚIE! Această carte te face pasibil de exmatriculare!", avertizează editura.

Alina Gheorghiță, o învățătoare la Şcoala Gimnazială "Regina Maria" din Curtea de Argeş, a remarcat că în cele 128 de pagini sunt incluse mai multe sfaturi nocive. Ea a publicat, într-o postare pe Facebook, câteva fotografii cu paginile cărții.

Untitled-1

"Dă cu capul aici", este sfatul inclus într-un cerc desenat pe o pagină.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Instrucțiuni:

  1. Pune cartea pe o suprafață tare.
  2. Fă ceea ce scrie în cerc.
  3. Repetă pasul al doilea până dispare tot stresul.
    Întrerupe experimentul dacă îți pierzi cunoștința" - îi recomandă autorul copilului care citește cartea.

Pe o altă pagină sunt trasate două linii orizontale, în care copilul este invitat să scrie înjurături la adresa profesorului.

Un alt exercițiu constă în simularea unui ritual Voodoo prin care elevul se poate răzbuna pe profesorul care nu i-a dat notă de trecere.

De asemenea, pe o pagină scrie ”Exersează-și abilitățile de pupat în fund”, alături de un desen cu fundul unui porc, iar pe alta ”Fă troc cu profii și păcălește-i. Cu care dintre ei ai făcut cea mai bună afacere?”

ADVERTISING

Micul cititor are la dispoziție și un chestionar în care își poate nota observațiile personale după ce își spionează profesorii pe Facebook.

"Am o singură întrebare: Ce mesaj despre viață primește un copil împreună cu un astfel de dar din partea părinților?", a scris Alina Gheorghiță pe Facebook.

"Ce mesaj primesc părinții care găsesc un astfel de material, publicat de o editură de renume, pe site-ul unei librării de renume la categoria "Materiale educaționale"? Dacă asta înseamnă să fii deschis la minte și să îmbrățișezi modernismul, NU, mulțumesc!

Azi vreau să fiu cât se poate de înapoiată! Sunt cumplit de furioasă! P.S. Mă întreb dacă următorul titlu din serie va fi 'Mama crede că o iubesc'", a adăugat învățătoarea.

Postarea sa a devenit virală, cu aproape 700 de reacții, peste 195 de comentarii și 577 de distribuiri. Cei care au comentat au criticat revoltați mesajele din această carte, mulți considerând că volumul este scandalos și reprezintă o formă de instigare la ură.

Nu sunt o înapoiată, dar astăzi am suferit un șoc . Editura Litera a publicat o carte pentru copii. Acum cât timp nu...

Publicată de Gheorghita Alina pe Vineri, 12 august 2022

Ulterior, Alina Gheorghiță a prezentat o carte "din același registru", intitulată "75 de sfaturi pentru a supraviețui la școală" și apărută la editura Mediadocs. Unul dintre sfaturi este să taci din gură pentru că "dacă nu zici tot adevărul, nu înseamnă că minți".

Copiii sunt, de asemenea, învățați ca atunci când le cer părinților ceva să le spună că le trebuie pentru școală, întrucât "când e vorba de asta, părinții sunt destul de proști și cred orice dacă ai o scuză bună."

Sfatul 24 îi transmite copilului că nu merită să-și ajute părinții la treburile casei în schimbul iubirii lor. Iar sfatul 53 îl pune în gardă: "Ai grijă! Află dacă frații tăi nu sunt și copiii diavolului”, în timp ce sfatul 28 spune că, atunci ”când părinții își țin discursul, folosește-te de timpul acela ca să te gândești la ale tale”.

Untitled-2

Cartea are 231 de pagini și este disponibilă pe mai multe site-uri, putând fi cumpărată de la Libris cu 9,99 lei.

Numai cărți interesante pt copii... Așa sfaturi sunt de neratat... Iar astea ajung virale între ei ,le devorează din...

Publicată de Creola Monica Stanciu pe Sâmbătă, 13 august 2022

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇