Ministrul Educației le răspunde părinților care vor prelungirea vacanței: Pierderile trebuie recuperate prin zile de școală, nu de vacanță

Ministrul Educației le răspunde părinților care vor prelungirea vacanței: Pierderile trebuie recuperate prin zile de școală, nu de vacanță

Aproape 130.000 de persoane au semnat o petiţie pentru prelungirea vacanţei de iarnă, dar Sorin Cîmpeanu le reamintește acestora că elevii au înregistrat în acest an pierderi mari, care trebuie recuperate prin zile de cursuri, nu alte zile libere.

”Am luat act de unele solicitări de extindere a vacantei”, a transmis, miercuri, ministrul Educaţiei.  

Acesta a explicat de ce nu poate da curs unor astfel de solicitări.  

”Răspunsul asumat este următorul : 

1. Avem un grafic de învăţământ / structura a anului şcolar aprobata prin OM 5549/5 nov.2021 discutat în Comisia de Dialog Social în care au fost prezenţi şi reprezentanţii elevilor, şi ai părinţilor, şi ai profesorilor. 

ADVERTISING

2. Avem solicitări exprese, temeinic justificate, de a nu schimba datele de examen (Evaluare Naţională şi BAC) 

3. Avem solicitări justificate de asigurare a predictibilităţii în Educaţie. 

4. Avem recunoaşterea faptului că în educaţie s-au înregistrat pierderi mari ce trebuie recuperate prin zile de cursuri, şi nu de vacanţă”, a mai declarat Cîmpeanu.  

129.882 de persoane au semnat, până lacum, petiţia intitulată ”Extinderea vacanţei de iarnă până în 9 ianuarie 2022 pentru toţi elevii”.  

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Există familii în care un copil este în ciclul gimnazial, iar celălalt este în ciclul primar. Conform ordinului actual de ministru, ei ar avea vacanţe diferite (primul până în 3 ianuarie, celălalt până în 9 ianuarie), ceea ce îngreunează planificarea activităţilor în familie. Revenirea la vacanţa unitară de iarnă pentru toţi copiii ar rezolva această problemă, spun inițiatorii petiției.

Un alt argument adus: Finalul de semestru este dificil pentru elevi, fiind încărcat cu teste, teze, lucrări, proiecte, referate - toate într-un ritm alert, cauzat de durata scurtă a semestrului. Aşadar, o vacanţă cu timp suficient pentru odihnă şi recreere, fără teme, ar fi extrem de benefică. 

ADVERTISING

Mai mult, susțin aceștia, există familii care şi-au planificat de mult timp excursii pentru ianuarie 2022 (au şi plătit avans) . Acordarea dreptului la vacanţă unitară de iarnă le-ar permite acestora să beneficieze de excursiile pe care deja şi le-au programat. Altfel vor pierde atât banii plătiţi deja, cât şi zilele de concediu pentru care au muncit întreg anul. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇