Legea pentru deschiderea curților școlilor, atacată de Ciucă la CCR. Are legătură cu lobby-ul directorilor de școli afaceriști, acuză USR

USR: Guvernul PSD-PNL blochează legea pentru acces liber la terenurile de sport din școli
Legea pentru deschiderea curților școlilor, atacată de Ciucă la CCR. Are legătură cu lobby-ul directorilor de școli afaceriști, acuză USR

Legea care asigură autorităților locale cadrul pentru deschiderea curților școlilor, astfel încât copiii și tinerii care vor să facă sport și mișcare să aibă acces la terenurile de sport și după program, a fost blocată de Guvernul PSD-PNL printr-o sesizare la CCR, declară deputatul Tudor Pop.

Decizia premierului de a ataca la CCR acest proiect votat de Parlament este un atac rușinos la sănătatea fizică și mintală a copiilor și a adolescenților, care suferă în lipsa unor spații potrivite pentru a face mișcare și a practica diverse sporturi în timpul lor liber.

ADVERTISING

Nu știu cine l-a păcălit pe premier că e o idee bună să păstrezi lacătul pe curtea școlii, probabil Ministerul Educației care s-a opus vehement acestui proiect când era pe circuitul legislativ.

Nu înțeleg ce are domnul ministru Câmpeanu împotriva copiilor și adolescenților care vor sa facă mișcare, dar probabil are legătură cu lobby-ul directorilor de școli afaceriști care n-au absolut nicio emoție să închirieze terenul de sport din incinta școlilor unor terți, dar brusc descoperă o mie de probleme și îngrijorări când vine vorba de accesul elevilor și în afara orelor de program”, declară deputatul USR Tudor Pop, inițiator al proiectului de lege.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Parlamentarul spune că pe 13 ianuarie a fost însă atacată la Curtea Constituțională de Guvernul României.

„Este scandalos să ții copiii și adolescenții departe de singurele spații unde pot desfășura în siguranță activități sportive și de recreere, când ai o epidemie de obezitate în rândul copiilor, când orele de educație fizică sunt insuficiente, când suntem campionii sedentarismului și ai bolilor cardiovasculare din Uniunea Europeană. Nu mai zic de pandemia care a dat oricum peste cap viața tuturor.

ADVERTISING

Sper ca judecătorii de la Curtea Constituțională să judece această speță pe fond și în spiritul acestui proiect de lege, unul care este în acord cu prevederile Legii Educației Fizice și Sportului, nr. 69/2000. Invoc în sprijinul acestei inițiative articolul din lege care spune că «Autoritățile administrației publice, unitățile și instituțiile de învățământ au obligația să sprijine sportul pentru toți și sportul de performanță și să asigure condițiile organizatorice și materiale de practicare a educației fizice și sportului în comunitățile locale».

Sigur că sunt provocări și probleme care trebuie rezolvate: siguranța copiilor, paza împotriva vandalismului, un buget pentru reabilitarea instalațiilor sportive și a suprafeței de joc, dar costurile sunt mărunte în comparație cu efectele benefice pe termen lung.

Urăsc să zic asta, dar până și comuniștii lăsau copiilor libertatea de a se juca în curtea școlii și a grădiniței. 30 de ani mai târziu, avem un premier și un ministru care vor cu tot dinadinsul să țină lacătul pe curtea școlii”, mai declară deputatul USR Tudor Pop.

Propunerea legislativă prin care copiii și tinerii puteau avea acces la terenurile de sport din curtea școlii și în afara orelor de program a fost depusă în Parlament în luna mai 2021, iar votul final l-a primit, în Camera Deputaților, pe 21 decembrie 2021, după care a fost trimisă la promulgare.

protest cluj lacat curtea scolii
Foto: captură video Facebook/Declic

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇