Începe Evaluarea Națională. Peste 131.000 de elevi dau azi proba scrisă la română

Începe Evaluarea Națională. Peste 131.000 de elevi dau azi proba scrisă la română

Examenul de evaluare naţională începe, marţi, cu proba de Limba şi literatura română, fiind înscrişi 131.177 de elevi. Examenul are loc în 3.850 de centre şi începe la ora 09:00.

Potrivit Calendarului de desfăşurare a Evaluării Naţionale, joi urmează proba la Matamatică, iar vineri va fi susţinută proba de Limba şi literatura maternă de către elevii care au studiat în această limbă.

Lucrările vor fi corectate în 94 de centre, iar corectarea se face încrucişat între judeţe. Primele rezultate vor fi afişate în 29 iunie, până la ora 14:00 (în centrele de examen).

Contestaţiile pot fi depuse în zilele de 29 iunie (în intervalul orar 16:00 - 19:00) şi 30 iunie (în intervalul orar 08:00 - 12:00). Acestea pot fi transmise şi prin mijloace electronice. Cei care optează pentru această variantă trebuie să transmită şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, documentele sunt semnate şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora.

ADVERTISING

Rezultatele finale vor fi afişate în 4 iulie.

Reguli în examen

Elevii trebuie să se prezinte la şcoli între 08:00 şi 08:30, iar probele încep la ora 09:00, când candidaţii vor primi broşura cu subiectele şi hârtie ştampilată pentru ciorne.

Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute (două ore) calculate după cele 15 minute alocate pentru completarea casetei de identificare. Asistenţii vor verifica datele înscrise de candidaţi şi vor secretiza caseta. Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare.

ADVERTISING

Candidaţii trebuie să aibă la ei un act de identitate şi instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise. Pentru executarea schemelor şi a desenelor pot folosi şi creion negru.

Probele sunt monitorizate audio-video.

Cu mască, dar fără triaj

Spre deosebire de anul trecut, la examenul din acest an au fost eliminate termometrizarea, dar şi triajul epidemiologic.

În acest fel a fost eliminată o sursă suplimentară de stres, atât pentru elevi, cât şi pentru părinţi, întrucât cei cu temperatura mai mare de 37,3 anul trecut nu au fost primiţi în exmen.

Masca de protecţie rămâne obligatorie, atât pentru elevi cât şi pentru profesorii supraveghetori.

ADVERTISING

Fiecare centru de examen va dispune de echipamente şi materiale de protecţie (dezinfectanţi, măşti etc.). De asemenea, intrările/ieşirile, precum şi sensul de deplasare pe coridoare, vor fi semnalizate corespunzător şi dezinfectate în mod regulat. În sălile de clasă în care se desfăşoară probele, locurile se stabilesc astfel încât să existe între candidaţi o distanţă de un metru unul faţă de celălalt, pe rânduri şi între rânduri.

În situaţia în care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distanţarea maximă posibilă. Fiecare persoană care intră în şcoală va primi câte o mască la sosire şi, dacă solicită, şi la plecare.

Sălile de clasă vor avea dezinfectanţi pentru mâini. În incinta centrului de examen va fi purtată, obligatoriu, masca de protecţie. Colectarea măştilor purtate se va face în locuri special amenajate şi semnalizate. Este interzis schimbul de obiecte personale. Centrele de examen vor beneficia de asistenţă medicală.

Linie telefonică specială

Ministerul Educaţiei anunţă că pune la dispoziţia celor interesaţi o linie TELVERDE - 0800801100 - pentru sesizarea eventualelor nereguli privind desfăşurarea Evaluării Naţionale. Numărul va fi disponibil în perioada 22-26 iunie, între orele 08:00 - 16:00.

Comunicarea rezultatelor obţinute se face anonimizat, atât în centrele de examen, cât şi pe site-ul evaluare.edu.ro, respectându-se Regulamentul general privind protecţia datelor personale. Mai exact, vor fi utilizate coduri individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor şi care au fost distribuite candidaţilor, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susţinută.

Media generală obţinută la Evaluarea Naţională are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenţii clasei a VIII-a îşi vor putea continua studiile în învăţământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toţi elevii care au finalizat ciclul gimnazial.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇