Fără mărțișoare și flori de 1 și 8 martie în şcoli? Un secretar de stat în Ministerul Educației susține că sunt interzise, ministrul spune că nu umblă la valoarea simbolurilor

Fără mărțișoare și flori de 1 și 8 martie în şcoli? Un secretar de stat în Ministerul Educației susține că sunt interzise, ministrul spune că nu umblă la valoarea simbolurilor
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ultimele 24 de ore a circulat în spațiul public informația că anul acesta, ținând cont de condițiile de pandemie, elevii nu vor avea voie să le dea mărțișoare colegelor, educatoarelor, învățătoarelor și profesoarelor.

Însă nu vorbim aici de un zvon, ci de informații sigure, obținute de la oficiali din cadrul Ministerului Educației. Explicații a dat în presă secretarul de stat Sorin Ion și biroul de presă al Ministerului Educației a confirmat, pentru SpotMedia.ro, că interdicția e inclusă în ordinul emis de Ministerul Sănătății și Ministerul Educației prin care a fost stabilit modul în care sunt redeschise școlile.

Mai exact, în acest ordin este stipulat că ”este interzis schimbul de obiecte personale”.

Secretarul de stat a precizat că asta se aplică și la mărțișoare, însă el e contrazis de șeful său, ministrul Educației.

Sorin Cîmpeanu: O floare nu este un obiect personal. Nici măcar un mărţişor

După ce declarațiile secretarului de stat au fost preluate de întreaga presă, Sorin Cîmpeanu a fost solicitat să dea lămuriri. Iar ministrul a spus că nu poate interzice simboluri.

ADVERTISING

”Este adevărat, după cum foarte bine a precizat secretarul de stat, Sorin Ion, din Ministerul Educaţiei, aşa este. Ordinul de ministru comun, Educaţie - Sănătate, prevede că nu se pot schimba obiecte personale.

Însă Ministerul Educaţiei nu doreşte şi nu poate să se implice în schimbarea valorii de simbol a unei flori în obiect personal. O floare nu este un obiect personal. Nici măcar un mărţişor nu consider că este un obiect personal. Aşadar, Ministerul Educaţiei nu doreşte şi nu poate să se implice în schimbarea unei valori de simbol în obiect personal”, a spus ministrul, într-o intervenţie telefonică la Antena3.

Întrebat dacă a discutat și cu Ministerul Sănătății pe acest subiect, Cîmpeanu a spus că nu.

”Deocamdată, şcolile sunt în subordinea Ministerului Educaţiei. Iar Ministerul Educaţiei nu a transmis nicio interdicţie în acest sens. Nici măcar cu titlu de recomandare. Şi nici nu va transmite! Este un punct de vedere oficial!”, a adăugat Cîmpeanu, pe un ton iritat.

ADVERTISING

Secretar de stat: O să părem antipatici, dar trebuie să respectăm legea

După cum SpotMedia.ro vă relatase dimineață, secretarul de stat Sorin Ion a fost cel care a vorbit de interdicție.

”Trebuie să respectăm legea, așa cum este. Nu cred că cineva va da o derogare de la ordinul comun și să spunem că se interzice schimbul de obiecte persoanele, mai puțin mărțișoare și flori. Știu, o să părem antipatici, dar, în primul rând, noi discutăm despre protecția și sănătatea copiilor. (…)

Știu că nu o să fim simpatizați, dar nu pot avea altă poziție decât cea legală în cadrul legal existent. Nu pot să spun: avem un ordin, nu-l respectați. Și dacă spun foarte ferm ‘nu care cumva să dați un mărțișor’, cădem în altă extremă. Prioritatea este sănătatea copiilor și a profesorilor.

ADVERTISING

Nu știu dacă ne putem imagina că putem da niște reguli de genul: oferiți mărțișoare cu mănuși chirurgicale, mărțișoare sterilizate sau date cu dezinfectant. Riscăm să cădem în ridicol”, a spus Sorin Ion pentru Europa Liberă.

El a propus în schimb mărțișoare și flori ”virtuale”. În orice caz, prevederea a fost inclusă și în ordinul din toamna anului trecut, la deschiderea anului școlar. Atunci au existat totuși părinți care le-au dat profesoarelor tradiționalul buchet de început de an școlar.

Specialist de la Balș: Nu că de aici ar fi o creștere a numărului de infectări, dar încercăm să luăm măsuri

Jurnaliștii de la Europa Liberă au stat de vorbă și cu medicul infecționist Adrian Marinescu de la Institutul „Matei Balș" din Capitală. Specialistul a explicat că trebuie cu atât mai mult limitată expunerea, având în vedere răspândirea cu rapiditate a tulpinii britanice.

În plus, el spune că o derogare pentru mărțișoare și flori ar crea confuzie și ar duce la încălcarea tot mai multor reguli.

”Dacă ai spune că se poate să fie oferite flori sau mărțișoare se poate ajunge la situația în care nu mai există o organizare foarte clară. Nu poți să spui că poți să dai unei colege flori, dar nu poți să dai directoarei.

Regula trebuie să fie pentru toți și e de preferat să se meargă pe o variantă sigură. Nu că de aici ar fi o creștere a numărului de infectări, dar încercăm să luăm măsuri, mai ales că vorbim și de tulpina din Marea Britanie care se transmite și mai ușor”, a spus medicul infecționist.

Rafila: Este o exagerare destul de mare, o astfel de abordare nu ține seama de realitate

Nu de aceeași părere este senatorul PSD Alexandru Rafila, care este și reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății.

Medicul spune că în niciun caz nu sunt acceptate îmbrățișările sau pupatul, atunci când sunt oferite flori și mărțișoare, dar că interzicerea gestului în sine e o exagerare.

„Una este un obiect personal, pe care îl folosești în mod curent, pe care nu ai voie să îl schimbi cu altcineva și altceva este dacă discutăm despre un mărțișor sau o floare, ele sunt ambalate.

Dacă extrapolăm și considerăm mărțișoarele obiecte personale, florile obiecte personale, atunci o să ne găsim într-o situație paradoxală că nu mai trebuie să desfășurăm niciun fel de activitate pentru că orice obiect, marfă devine obiect personal. (…)

De aici și până a considera că orice gest înseamnă un schimb de obiecte personale este o exagerare destul de mare, o astfel de abordare nu ține seama de realitate”, a declarat Alexandru Rafila pentru publicația citată.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇