Cum raportează școlile testele de Covid făcute elevilor. Precizări de la DSP

Cum raportează școlile testele de Covid făcute elevilor. Precizări de la DSP
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Unităţile de învăţământ raportează rezultatele testelor rapide antigen SARS-CoV-2 pe platforma dsp.g4d.ro, iar conducătorii instituţiilor şcolare au obligaţia să asigure instruirea personalului cu privire la raportarea acestor rezultate, desemnând persoane responsabile pentru completarea datelor şi transmiterea acestora.

„Platforma dsp.g4d.ro a fost creată şi implementată de DSPMB în colaborare cu societatea civilă, de la momentul apariţiei Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 2240/2020, de modificare a Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 1829/2020, care stabileşte obligativitatea raportării tuturor rezultatelor testelor rapide antigen SARS-CoV-2.

ADVERTISING

În această platformă s-au raportat încă de la începutul lunii ianuarie testele rapide efectuate în toate unităţile medicale / cabinete medicale / centre rezidenţiale/ laboratoare/ unităţi închise de tip penitenciar.

Potrivit procedurii privind raportarea rezultatelor testelor rapide antigenice SARS-COV-2 şi de utilizare a platformei, comunicată de DSPMB către Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, conducătorul unităţii şcolare are obligaţia să asigure instruirea personalului cu privire la raportarea acestor rezultate, desemnând persoane responsabile pentru completarea unor date într-o machetă de tip Excel, reglementată prin procedură, şi transmiterea acesteia în platforma dsp.g4d.ro", informează Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti într-un comunicat publicat pe site-ul instituţiei.

ADVERTISING

Citește mai multe despre școala în pandemie

Rezultatul trebuie urcat pe platformă în 24 de ore

Raportarea rezultatelor rapid pozitiv şi rapid negativ trebuie realizată în termen de 24 de ore de la data efectuării probei.

Totodată, probele raportate de către unităţile şcolare sunt încărcate de reprezentanţii DSPMB în aplicaţia informatică CORONA FORMS, platforma dsp.g4d.ro facilitând colectarea, gestionarea şi raportarea unui volum mare de informaţii, provenite nu numai din unităţile şcolare ci şi din unităţi medicale, centre rezidenţiale, cabinete, unităţi închise, etc.

"Răspunderea pentru corectitudinea transmiterii datelor cuprinse în machetă revine persoanei care le-a completat, DSPMB preia, centralizează şi încarcă datele în aplicaţia informatică CORONA FORMS. Unităţile şcolare nu trebuie să transmită către DSPMB acordul părintelui pentru recoltarea probei şi nici un alt document întocmit în vederea recoltării", precizează sursa citată.

ADVERTISING

244 de elevi şi 329 de angajaţi din educaţie au fost confirmaţi cu COVID-19 de la reînceperea școlii

Unde se pot cere mai multe informații

De asemenea, DSPMB anunţă că a pus la dispoziţia unităţilor şcolare un număr de telefon dedicat, 0757.077.287 şi o adresă de email - info.rapid@dspb.ro - pentru informaţii suplimentare, la care persoane responsabile cu această activitate asigură tot suportul necesar pentru o implementare rapidă.

DSPMB menţionează că un test efectuat de un elev în cadrul unui cabinet medical din afara unităţii şcolare nu se raportează de către şcoală.

În cadrul şcolilor, testarea se realizează conform Ordinului comun nr. 3235/93/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 şi Metodologiei INSP, respectiv în două situaţii:

  • Preşcolarii, elevii, personalul din cadrul unităţii de învăţământ care prezintă simptomatologie specifică metodologiei INSP;
  • Contacţii direcţi ai unui caz confirmat pozitiv cu virusul SARS-CoV-2, stabiliţi în urma anchetei epidemiologice efectuată de către DSPMB.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇