Vîlceanu: Astăzi va fi modificată legislația, astfel încât și școlile private să intre în vacanță

Vîlceanu: Astăzi va fi modificată legislația, astfel încât și școlile private să intre în vacanță

Ministrul interimar al Finanţelor, Dan Vîlceanu, a anunţat că în cursul zilei de luni va fi remediată „scăparea” din hotărârea de guvern referitoare la grădiniţele şi şcolile private, astfel încât şi acestea să intre în vacanţă.

Întrebat ce se întâmplă cu şcolile private, de luni, dacă elevii vor intra sau nu în vacanţă, Dan Vîlceanu a explicat că personal nu este implicat în această chestiune, dar știe că luni se va remedia situaţia. 

„Nu am fost implicat direct în elaborarea acestui act normativ - pentru că Ministerul Finanţelor nu are legătură cu şcolile, cu pandemia. Am fost anunţaţi că mâine, la ora 11:00, va exista o şedinţă în format hibrid pentru a se remedia această greşeală, ca şcolile private să funcţioneze la fel ca celelalte şcoli. Imediat va fi publicată în Monitorul Oficial.

ADVERTISING

Se mai întâmplă asemenea lucruri, nu cred că e un moment în care să dai vina pe cineva. E o chestiune legată de Ministerul Educaţiei, Sănătăţii, CNSU”, a declarat Dan Vîlceanu, la Digi24. 

Acesta a adăugat că premierul a avut o discuţie cu ministrul de Externe în privinţa şcolilor străine din Bucureşti. 

"Îmi amintesc că premierul a avut o discuţie cu ministrul de Externe, fiindcă sunt nişte şcoli străine în Bucureşti. A existat o greşeală şi mâine va fi remediată. Sunt două articole diferite... Eu sunt la Finanţe, nu sunt nici la Educaţie, nici la Sănătate, nici la CNSU. Mai mult decât atât nu ştiu.

ADVERTISING

Discuţia ce a avut loc în Guvern a fost exact pentru că sunt şcoli străine. E foarte clar articolul, numai că a fost această scăpare cu şcolile private. Vom remedia mâine”, a declarat Vîlceanu. 

Amintim că ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a confirmat că articolul din decizia CNSU referitor la suspendarea cursurilor cu prezenţă fizică în unităţile de învăţământ private, inclusiv în cele 21 de şcoli care funcţionează după programa altor state, nu a fost preluat în hotărârea de guvern cu restricţiile de luni.

ADVERTISING

Întrebat dacă cineva a făcut intenționat modificarea, acesta a răspuns: „Nu sunt în măsură și nu am dreptul să fac aceste supoziții.”

„A fost o scăpare? Îmi place să presupun că da - sau a fost o neînțelegere în plan juridic asupra a ceea ce se poate reglementa și ce nu se poate reglementa. Pentru mine, ca ministru al Educației, este clar: nu am niciun temei legal prin care să oblig școlile private să instituie vacanță într-o anumită perioadă. Eu sper că Guvernul va rezolva această problemă. CNSU a reglementat deja - după CNSU, doar Guvernul poate valida Art. 8.1, care este unul corect. (...) De exemplu, se poate completa Hotărârea de Guvern”, a punctat Cîmpeanu.

În replică, Consiliul Elevilor a cerut modificarea HG și a susținut că structura anului şcolar ar trebui să fie aceeaşi pentru toate şcolile, fără diferenţiere între cele de stat şi cele private.

Totodată, Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a decis ca opt şcoli din Capitală să îşi reia activitatea, însă fără elevii care se află de luni în vacanţă.

În ceea ce priveşte unităţile de învăţământ private, acestea vor funcţiona cu prezenţa elevilor, dacă nu au prevăzută vacanţă în structura anului şcolar, după cum a anunțat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Bucureşti, Mariana Stancu Ţipişcă. Asta până când va intra în vigoare modificarea ce va fi făcută luni.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇