Cîmpeanu promite până la 1.000 de lei pentru elevii care învaţă bine, dar departe de casă

Cîmpeanu promite până la 1.000 de lei pentru elevii care învaţă bine, dar departe de casă

În şedinţa de guvern de miercuri s-a discutat despre criticile care îi sunt aduse ministrului Educaţiei pentru că a tăiat bursele sociale pentru elevii de liceu de la ţară, care studiază în altă localitate.

Premierul Nicolae Ciucă a spus că nu vrea probleme în ceea ce priveşte asigurarea transportului pentru elevii care trebuie să se deplaseze pe distanţe mari pentru a merge la şcoală.

Sorin Cîmpeanu a răspuns că Ministerul Educaţiei a propus o sumă forfetară pentru acei copii care nu au trasee standardizate de transport între domiciliu şi şcoală. Banii vor veni pe lângă bursa socială. Iar dacă un elev învaţă şi bine, atunci poate să ia şi bursă de performanţă. În total statul i-ar da 1.000 de lei pe lună.

ADVERTISING

Bani special pentru transport

”Deci este o alocaţie forfetară, pe care toţi cei care învaţă în altă localitate decât cea de domiciliu o vor primi. Vă asigur că sunt toate mecanismele create în aşa fel încât toţi copiii să poată merge la şcoală”.

În şedinţa de guvern de săptămâna viitoare va intra o nouă ordonanţă, în acest sens. Vorbim despre o sumă forfetară care poate ajunge la 200, chiar 300 de lei per elev, peste bursa socială de 200 de lei.

Bursele sociale sunt diferite de asigurarea transportului

Ministrul Educaţiei a spus că doreşte să clarifice diferenţa între bursele sociale şi asigurarea transportului, care ”sunt două lucruri distincte”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”De burse sociale beneficiază, de la bugetul de stat, absolut toţi elevii aflaţi în dificultate din perspectiva socio-economică. Este vorba, în primul rând, de provenienţa din familii cu venituri reduse, la care se adaugă absolut toţi copiii care au probleme cronice, la care se adaugă copiii cu dizabilităţi, la care se adaugă orfanii de unul sau ambii părinţi.

Toate aceste categorii de elevi vor primi şi primesc - avem hotărârea de guvern astăzi pe agendă - burse sociale într-un cuantum de 200 de lei”, a spus ministrul Educaţiei, citat de News.ro.

ADVERTISING

”Peste aceste burse sociale pe care, repet, le primesc toţi cei care au dreptul să le primească, avem asigurarea transportului de la domiciliu la şcoală. Este deja pe circuitul de avizare un proiect de ordonanţă de urgenţă, despre care am discutat, şi care sunt convins că va putea să intre săptămâna viitoare pe agenda şedinţei de guvern, prin care decontarea transportului se face dublu faţă de condiţiile de până acum”, a promis Cîmpeanu.

”În acest fel, un elev, repet, poate să primească bursă socială de 200 de lei, poate să primească 300 de lei spre exemplu, alocaţii de transport, şi dacă are performanţă, poate primi, conform proiectului de hotărâre de guvern de astăzi, şi bursă de performanţă de 500 de lei. Deci un elev aflat în dificultate socio-economică, ce merge la şcoală, poate să primească din partea statului român un sprijin de 1.000 de lei pe lună”, a explicat ministrul Educaţiei.

Sorin Cîmpeanu a mai spus că ”bursele sociale se acordă pe toată durata anului calendaristic, alocaţia de transport, în mod firesc, se acordă pe toată durata anului şcolar, pentru că are ca destinaţie mersul la şcoală”.

”Dacă am extinde bursele sociale şi la elevii proveniţi din familii cu venituri mari sau foarte mari, am avea dificultăţi tocmai cu plata acestor burse copiilor care sunt în dificultate şi care au nevoie de aceste burse. Este un mod prin care am clarificat acest sistem. Este un mod care pregăteşte noul sistem ce va intra în vigoare odată ce vor fi adoptate legile educaţiei - "România Educată", a ţinut să precizeze Cîmpeanu. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇