Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, susţine că bugetul pentru bursele elevilor este anul acesta de 5 ori mai mare decât în 2020. În plus, se acordă sprijin de la bugetul de stat din motive geografice, sociale, dar şi medicale.
„Bugetul pentru bursele elevilor este în anul 2022 de 5 ori mai mare decât în anul 2020 (1,332 miliarde lei faţă de 270 milioane lei în 2020) şi este asigurat de la bugetul de stat”, scrie Cîmpeanu sâmbătă pe Facebook .
Ministrul subliniază că toţi elevii care învaţă într-o altă localitate au asigurat de la bugetul de stat decontul transportului, separat de bursele acordate pentru sprijin socio-economic şi/sau medical sau de bursele acordate pentru performanţa şcolară.
El a adăugat că toţi elevii care au nevoie de sprijin primesc anul acesta burse sociale în valoare de 200 lei pe lună, 12 luni pe an.
„Conştient de faptul că anumite categorii de elevi se află în situaţii de dezavantaj independent de statutul socio-economic, Ministerul Educaţiei a decis să acorde burse sociale în acelaşi cuantum minim, garantat, de 200 de lei nu doar elevilor proveniţi din familii cu venituri reduse, ci şi altor categorii de copii şi tineri de vârstă şcolară aflaţi în situaţie de risc, indiferent de venitul familiei:
- tineri cu dizabilităţi sau boli cronice,
- copii care provin din centrele de plasament,
- orfanii de unul sau de ambii părinţi.
Şi acest tip de sprijin este acordat pe toată durata anului calendaristic". afirmă ministrul.
În anul şcolar 2022-2023, Guvernul a dublat numărul beneficiarilor Programului 'Masa caldă', crescând în acelaşi timp cu 50% cuantumul alocat fiecărei mese, adaugă oficialul.
Cîmpeanu afirmă că prin proiectul legii "România Educată" bugetul anual pentru bursele elevilor se va dubla în raport cu anul 2022 şi va fi de 10 ori mai mare în raport cu anul 2020 (2,7 miliarde lei anual faţă de 270 milioane lei în anul 2020).