Cîmpeanu: În şcoli, rata de infectare este mult sub media naţională. Şcoala nu te îmbolnăveşte, te ajută să te protejezi

Cîmpeanu: În şcoli, rata de infectare este mult sub media naţională. Şcoala nu te îmbolnăveşte, te ajută să te protejezi
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că riscul de îmbolnăvire cu virusul SARS CoV-2 este redus în şcoli şi că în ultima săptămână au fost închise 216 clase, la nivel naţional, dintr-un total de 136.000 de clase câte sunt în România.

Ministrul a adăugat că rata de infectare în unităţile de învăţământ este sub media naţională.

”Cifrele la zi, cu privire la vaccinarea persoanelor din învăţământ, astăzi, sunt 135.000, adică peste 38 la sută din totalul personalului din învăţământ. Este un element foarte important.

ADVERTISING

De asemenea, datele pentru săptămâna 8-15 martie ne arată că în şcoli, rata de infectare a fost jumătate faţă de perioada precedentă, 1-10 martie, respectiv  am avut un total de 181 de infectări în  perioada 8-15 martie, faţă de 376 de infectări în perioada anterioară, în cazul elevilor şi de asemenea, puţin peste 300 de infectări în rândul personalului din învăţământ, faţă de 545 în perioada anterioară”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Digi24, marţi seară.  

ADVERTISING

Ministrul Educaţiei a adăugat că şcoala nu îmbolnăveşte pe nimeni.  

”În ultima săptămână s-au închis 216 clase dintr-un total de 136.000 de clase din România. În şcoli, rata de infectare este mult sub media naţională. Şcoala nu te îmbolnăveşte, şcoala, prin respectarea regulilor, te ajută să te protejezi”, a declarat Cîmpeanu.  

Sorin Cîmpeanu a mai spus că beneficiie educaţiei sunt mai mari decât riscurile.  

”Sunt foarte îngrijorat de această perspectivă antagonică dintre educaţie şi sănătate. Ele nu sunt antagonice. Mi-e greu să definesc un grup ţintă al celor care nu înţeleg, dar e de datoria mea să explic faptul că beneficiile educaţiei sunt mai mari decât riscurile. Atât timp cât riscurile nu pot fi eliminate, ele trebuie gestionate”, a declarat Cîmpeanu.

ADVERTISING

Ce fac elevii din localitățile carantinate

Cîmpeanu spus și că elevii din zonele carantinate, de exemplu cele de lângă Capitală, nu pot trece pe declaraţia pe propria răspundere că merg la şcoală în Bucureşti, unde rata de infectare cu COVID-19 este mai mică, deoarece nu există o astfel de rubrică.

”Sunt destule astfel de cazuri. Statistic vorbind, ele nu sunt multe, fac parte din categoria riscurilor care trebuie gestionate. Beneficiile educaţiei sunt mult mai importante. Dacă sunt din localităţi cu peste 6 la mie, sunt restricţii cu privire la circulaţie, deci nu pot ajunge la şcoală, în fapt, din această cauză.

Motivele pentru care este permisă circulaţia în zonele carantinate, sunt destul de clare: urgenţe medicale, mersul la serviciu. Nu, nu este  reglementat acest aspect”, a mai spus ministrul.   

El a explicat că în declaraţia pe propria răspundere nu este trecut explicit mersul la şcoală.  

”Nu ştiu să existe vreo motivaţie legală care să permită accesul din zonele carantinate, din această perspectivă. Nu e trecut explicit mersul la şcoală pentru localităţile carantinate”, a declarat Cîmpeanu.  

Comunele ilfovene Chiajna şi Cornetu au intrat în carantină pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 16.03.2021, ora 22:00.

Citește și articolele zilei pe SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇