După ce ieri a propus modificarea structurii anului școlar în curs şi prelungirea lui până la 2 iulie din motive pandemice, acum ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, are altă variantă.
El a declarat, miercuri, pentru EduPedu.ro, că propune ”o variantă în care să rămânem cu toate examenele naționale la locul lor, fără nicio modificare, să scurtăm semestrul II cu o săptămână”.
Potrivit ministrului, propunerile alternative care vor fi avansate ar trebui să ţină cont de păstrarea vacanţei de primăvară în perioada 2 aprilie - 4 mai, întrucât aceasta este o solicitare susţinută de considerente epidemiologice.
(...) o variantă ar putea fi să rămânem cu toate examenele naționale la locul lor fără nicio modificare, să scurtăm semestrul II cu o săptămână, clasele I-VII și IX-XI vor finaliza semestrul pe data de 25 iunie în loc de 18 iunie. Clasa VIII-a să finalizeze semestrul II pe 18 iunie, în același timp cu clasa a XII-a, iar pentru a preîntâmpina pierderile educaționale generate de această săptămână lipsă din semestrul II există varianta recuperării în zilele de sâmbătă.
Sorin Cîmpeanu, miercuri
Ulterior, ministrul a venit cu detalii la Digi24: "Această lună de vacanţă a fost solicitată expres de MS, puternic fundamentată pe criterii epidemiologice. Oricum şcolile nu ar fi putut rămâne deschise în aprilie”.
El spune că a fost o variantă propusă de Ministerul Educaţiei, conform legii stării de alertă, dar că nu e singura.
”Dacă sunt variante mai bune în interesul elevilor, Ministerul Educaţiei nu se încăpăţânează că ar deţine cea mai buna variantă. Aşteptăm propuneri constructive în interesul elevilor din partea partenerilor de dialog. Suntem datori să identificăm cele mai bune soluţii chiar dacă dor.
Nu cred că cineva a anunţat că a semnat ordinul de ministru. Am spus că asta e varianta propusă de Ministerul Educaţiei, ordinul va fi semnat abia după consultări. Joi, la ora 10.00 vom avea comisia de dialog social, vedem cu ce propuneri se vine. Vom avea concluzii şi abia după aceea un ordin de ministru. Rezultatul va fi în interesul elevilor", a subliniat ministrul.
Ieri Evaluarea se muta după Bacalaureat
Declarația vine în condițiile în care marți, doar cu o zi în urmă, Cîmpeanu spunea că ia în considerare să mute Evaluarea Națională după Bacalaureat.
Este posibil să decalăm Evaluarea Națională și admiterea la liceu. Bacalaureatul va rămâne așa cum a fost anunțat. Examenele naționale trebuie să se desfășoare cu prezența fizică. Examenele se vor susține, anul școlar se va încheia
Sorin Cîmpeanu, marți
Detalii aici:
Elevii și părinții nu sunt de acord
De menționat este că mare parte dintre elevi, dar și părinți nu sunt de acord cu modificarea structurii anului școlar, astfel încât vacanța de primăvară să fie prelungită, iar acest examen național mutat.
Și elevii și părinții au reclamat faptul că nu au fost consultați în luarea deciziei.
Detalii aici:
În fine, subliniem ca şi ministrul că, momentan, nu s-a luat nicio decizie privind școlile, toate cele menționate fiind propuneri.
Abia joi va avea loc la Ministerul Educației o ședință a Comitetului de Dialog Social la care participă reprezentații sindicatelor, ai elevilor și ai părinților.
Ministrul spune că la ședință va merge cu o variantă în care elevii din anii terminali să aibă examenele – Evaluarea națională de clasa a VIII-a și bacalaureatul – pe calendarul actual, iar restul elevilor să încheie anul școlar cu o săptămână mai târziu față de data planificată în calendarul inițial, adică pe 25 iunie, în loc de 18 iunie.
Astfel, vacanța de primăvară, cea anunțată marți de ministru, rămâne fixă – va dura de pe 2 aprilie până pe 4 mai, urmând ca elevii să revină la școală pe 5 mai, tot pe baza scenariilor prevăzute acum în ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Educației.
Rămâne de văzut însă ce decizii se vor lua atunci.