A terminat facultatea la 96 de ani, ca şef de promoţie, în plină pandemie

A terminat facultatea la 96 de ani, ca şef de promoţie, în plină pandemie

Giuseppe Paternò a reuşit, la 96 de ani, să-şi împlinească visul de-o viaţă: acela de a obţine o diplomă universitară.

Nonagenarul a absolvit săptămâna trecută Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii din Palermo, cu cele mai înalte onoruri, devenind cel mai în vârstă absolvent de facultate din Italia.

Paternò s-a născut în Palermo în 1923, într-o familie săracă şi numeroasă, fiind nevoit să se angajeze imediat după terminarea şcolii elementare, notează New York Times.

Mai târziu a urmat un program de formare profesională de trei ani, iar ulterior cursuri de telegrafie. S-a înrolat în cel de-Al Doilea Război Mondial, după care s-a angajat la compania feroviară de stat din Italia, unde a lucrat timp de patru decenii.

ADVERTISING

În 1951, cu o soţie şi doi copii mici acasă, şi-a obţinut diploma de liceu, păstrând însă vie de-a lungul anilor dorinţa de a-şi continua studiile.

“Cunoştintele sunt ca o valiză pe care o port cu mine, sunt o comoară”, afirmă Paternò, potrivit Reuters.

A revenit pe băncile şcolii în 2017, când s-a înscris la facultate.

„Am spus ‘Acum sau niciodată’. Am înţeles ca era puţin târziu să termin o facultate de trei ani, dar mi-am spus ‚Hai să vedem dacă pot să o fac’”, spune Paternò.

Anul acesta şi-a obţinut diploma de licenţă, terminând facultatea ca şef de promoţie. La ceremonia de absolvire au participat trei dintre nepoţii săi şi unul dintre strănepoţi şi a fost felicitat de rectorul universităţii, Fabrizio Micari.

ADVERTISING

Paternò mărturiseşte că l-au pus puţin în dificultate apelurile video care au înlocuit cursurile tradiţionale în contextul pandemiei de coronavirus, dar susţine că, după război şi celelalte experienţe prin care a trecut, boala în sine nu l-a descurajat.

În ceea ce priveşte planurile sale de viitor, îşi doreşte să se dedice scrisului şi să recitească textele pe care nu a apucat să le aprofundeze. Întrebat dacă îşi va continua studiile, Paternò spune că vrea să-şi păstreze opţiunile deschise.

Italy's oldest student earns degree at 96
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇