Vremurile incerte amână investițiile majore în Europa de Est: Gigafabrica Volkswagen mai așteaptă

Vremurile incerte amână investițiile majore în Europa de Est: Gigafabrica Volkswagen mai așteaptă

Volkswagen a anunțat că își amână decizia privind locul unde va construi o fabrică de baterii pentru mașini electrice în Europa de Est după 2022, invocând incertitudinea economică și prețurile ridicate la energie din regiune.

„Volkswagen AG și compania de baterii PowerCo evaluează în permanență locațiile potrivite pentru următoarea lor gigafabrică din Europa”, a declarat, prin e-mail, producătorul auto, potrivit Reuters.

"Nu există nicio presiune pentru a acționa, deoarece ne mai luăm ceva timp pentru a lua decizii, având în vedere circumstanțele actuale", a precizat acesta.

ADVERTISING

La începutul acesti luni, și Compania Varta a anunțat că în primele nouă luni din acest an a înregistrat o scădere a vânzărilor cu 8,3% față de aceeași perioadă din 2021, astfel că e nevoită să amâne investiția într-o nouă fabrică de baterii pentru mașini electrice, pe care urma să o deschidă în România.

UE se teme de un exod al investițiilor către SUA

Uniunea Europeană se teme de un exod al investițiilor către Statele Unite, având în vedere subvențiile generoase pentru energia verde oferite companiilor în cadrul Legii privind reducerea inflației, chiar în momentul în care prețurile energiei în Europa au atins niveluri record, aprovizionarea pentru anul viitor fiind încă nesigură.

ADVERTISING

Compania suedeză Northvolt a declarat în octombrie că ar putea acorda prioritate extinderii fabricilor sale de baterii din Statele Unite în detrimentul Europei, având în vedere peisajul energetic european.

Într-un interviu acordat marți, șeful mărcii Volkswagen, Thomas Schaefer, a declarat că prețurile la energie din Europa fac decizia dificilă.

"Dacă ai opțiunea de a construi o fabrică de baterii în Europa, unde energia electrică costă 15 cenți pe kilowattoră, dar o poți obține în China sau în America cu 2-3 cenți, nu suntem în poziția de a spune că o vom face aici din solidaritate", a spus Schaefer.

ADVERTISING

"Acesta este un subiect fierbinte și oamenii subestimează adesea cât de complex este să avansezi aici", a adăugat el.

Uzina din Europa de Est ar fi a patra în cadrul unui plan al fostului director executiv Herbert Diess de a construi șase astfel de situri cu parteneri din întreaga Europă până la sfârșitul deceniului.

Printre locațiile avute în vedere se numără Republica Cehă, Ungaria, Polonia și Slovacia.

Skoda Auto, unitatea cehă a Volkswagen, a declarat în octombrie că se așteaptă ca firma-mamă să ia o decizie privind locația până la sfârșitul anului 2022.

Cu toate acestea, noul lider al Volkswagen, Oliver Blume, pune sub lupă o mare parte din moștenirea predecesorului său, revizuind strategia de software a companiei și reevaluând producția. În același timp a început să caute locații pentru prima gigafabrică din afara Europei, în Canada.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇