Vești bune în economie: Scad inflația și prețurile la case

Vești bune în economie: Scad inflația și prețurile la case

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA Romania a crescut cu 5,4 puncte în ianuarie, la valoarea de 43,3 puncte. 60% dintre analiştii financiari anticipează o scădere a preţurilor proprietăţilor rezidenţiale, iar 80% consideră că preţurile actuale sunt supraevaluate.

“Pe fondul ştirilor pozitive privind reducerea preţului gazului metan care a condus la reducerea ratelor de inflaţie peste aşteptările pieţei, şi revizuirea în sens crescător a proiecţiilor de creştere economică atât în economiile dezvoltate, cât şi în ţările emergente, indicatorii de încredere au înregistrat creşteri generalizate.

ADVERTISING

În aceste condiţii şi Indicatorul de Încredere al Asociaţiei CFA Romania şi-a continuat creşterea şi în luna ianuarie, ambele sale componente înregistrând o majorare  de peste 5 puncte”, spune Adrian Codirlaşu (foto), vicepreşedinte al Asociaţiei CFA Romania.

Iată câteva previziuni ale CFA România:

  • Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni - 9,18%.
  • Cursul anticipat EUR/RON pe 6 luni a intrat sub valoarea de 5 lei pentru un euro (4,9759 lei), în timp ce pentru orizontul de 12 luni este 5,0215 lei pentru un euro.
  • 60% dintre participaţii la sondaj anticipează o scădere în următoarele 12 luni a preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în oraşe, iar 80% consideră că preţurile actuale sunt supraevaluate.
  • Deficitul bugetului de stat anticipat pentru acest an - anticipaţia a crescut la 5,3%.
  • Creşterea PIB real - anticipaţia s-a majorat la 1,9%
  • Datoria publică în PIB este anticipată să se majoreze la 57% în următoarele 12 luni.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇