Toate magazinele sunt obligate de acum să accepte plata cu cardul. În plus, poți „scoate” bani ca de la bancomat

Toate magazinele sunt obligate de acum să accepte plata cu cardul. În plus, poți „scoate” bani ca de la bancomat

Începând de ieri, toți comercianții din România sunt obligaţi să accepte un instrument de plată fără numerar, aşa că în orice magazin vom putea plăti cu cardul.

„Persoanele fizice sau juridice, prevăzute la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 265/2022 privind registrul comerţului şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative cu incidenţă asupra înregistrării în registrul comerţului (…) au obligația de a asigura implementarea și de a accepta cel puțin un instrument de plată fără numerar, așa cum acesta este definit de Legea nr. 209/2019 privind serviciile de plată și pentru modificarea unor acte normative, la art. 5 alin. (1) pct. 31”, prevede legea adoptată în decembrie 2023.

ADVERTISING

Art 4 din legea 265/2022 citată se referă la:

  • persoane fizice autorizate,
  • întreprinderi individuale
  • întreprinderi familiale,
  • societăți europene,
  • societăți cooperative,
  • societăți cooperative europene,
  • organizații cooperatiste de credit,
  • grupuri de interes economic
  • grupuri europene de interes economic

Toate acestea trebuie să se doteze cu POS şi să accepte plata cu cardul.

În expunerea de motive a legii din 2023 inițiatorii precizează: „În scopul impulsionării utilizării mijloacelor moderne de plată, propunem ca pentru comercianții care operează pe teritoriul României să se instituie obligația de a accepta și cel puțin un instrument de plată fără numerar”.

ADVERTISING

Pe de altă parte, aceeaşi lege prevede că magazinele pot oferi serviciul de avans în numerar la terminalele de plată în baza contractelor încheiate cu instituţiile acceptante şi pot acorda avansuri în numerar, scrie Adevărul.

Comercianții trebuie să afișeze la loc vizibil semnul privind acordarea acestui serviciu, precum şi informaţii privind costurile serviciului.

Avansul prevăzut mai sus se evidenţiază distinct pe bonul fiscal şi nu poate depăşi suma de 500 de lei.

Tranzacţiile privind avansul în numerar se asimilează retragerilor de numerar de la bancomate, iar comisioanele aferente tranzacţiilor se stabilesc conform contractelor în vigoare între părţi.

ADVERTISING

Comercianţii pot percepe, de la titularul cardului, un comision care nu poate depăşi 1% din valoarea avansului acordat.

În ce privește plata salariilor, pensiilor și a altor indemnizații, legea prevede ca beneficiarii să poată primi banii atât cash, cât și pe card.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇