Noile cercetări în domeniul bioingineriei au dus la descoperirea unei noi modalități de a trata eficient oasele deteriorate, fără a provoca efecte secundare dăunătoare.
Această descoperire oferă o speranță pentru pacienții cu leziuni grave ale scheletului sau pentru cei cu cancer, care și-au pierdut densitatea osoasă, scrie Interesting Engineering.
Invenția oamenilor de știință din Scoția este, de fapt, un implant chirurgical care utilizează un polimer ieftin numit PEA. Acest implant acționează asupra factorilor de creștere naturali ai organismului și îi declanșează pentru a repara țesutul osos doar acolo unde este nevoie.
Prin utilizarea acestei tehnici inovatoare, echipa de cercetare de la Universitatea din Glasgow a reușit să regenereze cu succes osul la șoareci cu defecte osoase severe.
”Procesele biologice care stau la baza acestui studiu au fost înțelese de peste două decenii, dar este pentru prima dată când au fost exploatate pentru a produce acest efect regenerativ”, a declarat dr. Udesh Dhawan, cercetător la Școala de Inginerie James Watt a Universității din Glasgow.