Ţara care va avea săptămână de lucru de 4 zile, dar asta pentru că oamenii nu mai au ce să mănânce

Ţara care va avea săptămână de lucru de 4 zile, dar asta pentru că oamenii nu mai au ce să mănânce

Săptămână de lucru de patru zile devine tot mai populară în mai multe părţi ale lumii, Marea Britanie fiind una dintre ţările care au decis de curând să o testeze, iar în general motivaţia este aceea de a îmbunătăţi productivitatea şi starea de bine a angajaţilor.

În cazul Sri Lankăi însă, este vorba despre supravieţuire. În această ţară care se confruntă cu o criză economică fără precedent, având drept consecinţă o lipsă acută de alimente şi de combustibil, angajaţii din sectorul public vor avea liber în fiecare vineri în următoarele trei luni, pentru a se putea ocupa de grădinărit în curţile lor sau oriunde pot. Nu vor exista tăieri salariale, precizează CNN.

ADVERTISING

De această măsură vor beneficia şi cei afectaţi de creşterea preţului combustibilului, care vor economisi astfel cu transportul.  Cu o populaţie de 22 de milioane de oameni, Sri Lanka are în jur de 1 milion de angajaţi în sectorul public, însă această măsură nu va viza şi “serviciile esenţiale”, adică personalul spitalelor, al porturilor sau al companiilor de utilităţi.

Criticii măsurii spun că angajaţii statului folosesc de regulă transportul public pentru a ajunge la serviciu şi mulţi dintre ei nu deţin pământ pe care să-şi cultive alimente.

ADVERTISING

Guvernul poartă negocieri cu Fondul Monetar Internaţional, în vederea unui bailout şi îi încurajează pe oameni să se angajeze în străinătate, pentru a trimite bani înapoi acasă.

Ţara este măcinată în paralel de o criză politică, mai mulţi oficiali guvernamentali, inclusiv premierul, demisionând în urma protestelor violente care au avut loc în aprilie. Oamenii stau la coadă pentru produse de bază, iar multe magazine s-au închis, pentru că nu pot alimenta frigiderele sau aparate de aer condiţionat.

Benzinăriile, unde se stă la coadă cu orele, sunt păzite de militari şi există relatări potrivit cărora unii clienţi au murit în timp ce aşteptau.

ADVERTISING

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇