Senatul a adoptat ordonanța de urgență privind Programul ”Anghel Saligny”. Toate amendamentele depuse de USR PLUS au fost respinse

Senatul a adoptat ordonanța de urgență privind Programul ”Anghel Saligny”. Toate amendamentele depuse de USR PLUS au fost respinse

Senatul a adoptat, luni, în calitate de primă Cameră legislativă sesizată, fără amendamente, OUG pentru aprobarea Programului Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”.

Au fost înregistrate 88 de voturi „pentru”, 14 „împotrivă” şi 25 de abţineri. Cele 16 amendamente depuse de USR PLUS la acest proiect au fost respinse.

Beneficiarii programului sunt unităţile administrativ-teritoriale reprezentate de autorităţile administraţiei publice locale, precum şi unităţile administrativ-teritoriale pentru investiţiile realizate prin asociaţiile de dezvoltare intercomunitară.

ADVERTISING

În cadrul programului se pot realiza construcţii noi sau lucrări de construire, reconstruire, consolidare, reparaţii, modernizare, modificare, extindere, reabilitare, schimbare de destinaţie, protejare, restaurare, conservare la construcţii existente.

Obiectivele de investiţii care se realizează în cadrul programului trebuie să fie amplasate pe terenuri şi/sau construcţii, după caz, aflate în proprietatea publică sau privată a unităţilor administrativ-teritoriale sau în administrarea autorităţilor administraţiei publice locale.

ADVERTISING

Categoriile de lucrări care vor putea fi finanţate prin Programul "Anghel Saligny" sunt: alimentări cu apă şi staţii de tratare a apei; sisteme de canalizare şi staţii de epurare a apelor uzate; drumuri publice încadrate ca drumuri judeţene, drumuri interes local şi variante ocolitoare ale localităţilor; poduri, podeţe, pasaje, puncte pietonale, inclusiv pentru biciclete şi trotinete electrice; sisteme de distribuţie a gazelor naturale şi racordare la sistemul de transport al gazelor naturale.

Pentru sistemele de canalizare şi staţiile de epurare a apelor uzate, beneficiarii trebuie să realizeze lucrările în maximum 2 ani de la data includerii în lista obiectivelor de investiţii propuse spre finanţare.

ADVERTISING

Potrivit OUG, pentru sistemele de distribuţie a gazelor naturale contractele de finanţare se încheie după obţinerea autorizaţiei de construire.

Implementarea, monitorizarea şi verificarea sistemelor de distribuţie a gazelor naturale se realizează de către Ministerul Dezvoltării, împreună cu Ministerul Energiei.

Proiectul de lege privind aprobarea OUG pentru aprobarea Programului Naţional de Investiţii "Anghel Saligny" va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

OUG pentru ”Anghel Saligny” a fost adoptată de Guvern în 3 septembrie, într-o ședință în care acesta a fost unicul punct de pe ordinea de zi.

Programul Anghel Saligny – PNDL 3 a stat la baza crizei guvernamentale actuale, care a dus la depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvrnului Cîţu şi la retragerea miniştrilor USR PLUS din Guvern.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇