Salariații care ajung la vârsta de pensie pot continua să lucreze până la 70 de ani. Diferenţa dintre bugetari şi angajaţii din privat

Salariații care ajung la vârsta de pensie pot continua să lucreze până la 70 de ani. Diferenţa dintre bugetari şi angajaţii din privat

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a dat astăzi detalii despre proiectul de lege pentru continuarea activității pentru persoanele ajunse la vârsta de pensionare.

Proiectul prevede că aceste persoane pot alege să lucreze în continuare, până la 70 de ani, dar în acest timp le este suspendată plata pensiei. Acest lucru este valabil doar pentru sectorul public, nu și pentru cel privat.

Vârsta de pensionare în România și UE: Cum e la noi și cum e la alții (Grafice)

”Proiectul de lege pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare prevede ca persoanele ajunse la vârsta de pensie și care doresc să rămână în activitate să poată să facă acest lucru. Este vorba despre o opțiune a angajatului. E o opțiune pentru a munci în continuare, chiar dacă a ajuns la vârsta legală de pensionare.

ADVERTISING

În același timp, aduce avantaje pe lângă faptul că rămâne persoana activă și în câmpul muncii, și posibilitatea de a avea un nivel al salariului la care se afla în momentul îndeplinirii vârstei de pensionare”, a anunțat Raluca Turcan.

Turcan spune că ”este un drept și nu o obligație” această opțiune.

Exercitarea acestui drept este strict la latitudinea angajatului. Legal, rămâne posibilitatea oricărei persoane de a se pensiona la vârsta legală de pensionare, fără nicio îngrădire.

Raluca Turcan

Angajații se pot răzgândi

Ministrul a subliniat că angajații se pot răzgândi oricând, din orice motiv.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În plus, dacă o persoană a optat pentru continuarea activității până la împlinirea vârstei de 70 de ani, dacă din motive subiective sau obiective, revine asupra deciziei și vrea să se întoarcă la pensie, poate să facă lucrul acesta oricând, între perioada în care a împlinit vârsta legală de pensionare și vârsta de 70 de ani.

Persoana care continuă activitatea poate cere recalcularea pensiei în sistemul public, avantajul fiind în majorarea punctelor lunare și anuale și obținerea unei pensii în sistemul public calculată proporțional cu perioada lucrată.

Raluca Turcan
ADVERTISING

Cui i se aplică proiectul de lege

Ministrul a detaliat și cine se încadrează în acest proiect de lege:

Cui se aplică acest proiect de lege: persoanelor care desfășoară activități profesionale pe baza de contract individual de muncă sau raport de serviciu. Așadar, și pentru sistemul public, și pentru cel privat.

De asemenea, pentru persoanele care se află într-o funcție printr-un act de numire și pentru a putea opta să lucreze până la 70 de ani este suficient să depună o cerere la angajator cu 30 de zile înainte de împlinirea vârstei legale de pensionare.

Raluca Turcan

Turcan a mai spus că, pentru sectorul public, în cazul celor care vor să lucreze în continuare după ce împlinesc vârsta de pensionare, nu este necesar acordul angajatorului în prealabil.

În schimb, dacă se optează pentru a continua activitatea, se suspendă pensia, ceea ce este o măsură ”de echitate socială și juridică”.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇